2010
DOI: 10.1556/novenyterm.59.2010.1.5
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Effect of fertilization on the botanical composition of an established all-grass sward

Abstract: Egy műtrágyázási tartamkísérlet 28-36. éveiben (a 28. évben, pillangósvirágú gyepalko tók nélkül 8 fűfajból álló magkeverékkel telepített gyep 1-9. évei alatt, 2001-2009 között) vizsgáltuk az eltérő N, P, K ellátottsági szintek és kombinációk hatását a réti csen kesz vezérnövényű, nyolckomponensű pillangós nélküli gyep botanikai össze téte lére. A termőhely talaja a szántott rétegben mintegy 3% humuszt, 3-5% CaCO 3 -ot és 20-22% agyagot tartalmazott. Talajvizsgálatok szerint a termőhely N és K elemekkel kö zep… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2013
2013
2021
2021

Publication Types

Select...
5

Relationship

1
4

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(3 citation statements)
references
References 4 publications
(1 reference statement)
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…Th e trends of the eff ect of fertilization on grass yield was similar in the subsequent years, aff ected also by the amount and distribution of precipitation (Kádár et al 2014. Szemán et al (2010) found that NxP supply had a major infl uence on the coverage of the dominant grass species in this experiment between 2007 and 2009. Yearly results of the experiment between 2001 and 2012 was published by Kádár (2013a).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 64%
“…Th e trends of the eff ect of fertilization on grass yield was similar in the subsequent years, aff ected also by the amount and distribution of precipitation (Kádár et al 2014. Szemán et al (2010) found that NxP supply had a major infl uence on the coverage of the dominant grass species in this experiment between 2007 and 2009. Yearly results of the experiment between 2001 and 2012 was published by Kádár (2013a).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 64%
“…A gyepek állateltartóképessége, gyepgazdálkodási értéke nem csak a termés mennyiségétl, hanem annak minségétl is függ, tehát a takarmány minsége alapvet szempont. A nyersfehérje-, nyersrost-tartalom, a szerves anyagok emészthetsége, a metabolizálható energia-(ME) és a nettó energiatartalom (NE) a legfontosabb és leggyakrabban használt paraméterek a minség kifejezésére (Szemán et al, 2010;Török et al, 2011). Mi is ezeket alkalmaztuk, kivéve a NE-t, mert az osztrák és magyar vizsgálati módszer ezen a ponton nem azonos (Tasi et al, 2011).…”
Section: Irodalmi áTtekintésunclassified
“…A taréjos búzafűnél a 200-300 kg/ha/év N-adagnál 26-28% volt a borítás, míg a N-kontroll parcellán e faj nem is jelent meg. A betelepült B. inermis minden tápláltsági szituációban 10% felett volt képviselve, míg a D. glomerata elenyésző 3% borítást jelzett (Szemán et al 2010). Jelen munkánk a 12. kísérleti év eredményeit tárgyalja.…”
Section: Bevezetésunclassified