2019
DOI: 10.30934/kusbed.467716
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

'Gebelik Stresi Değerlendirme Ölçeği'nin Türkçe’ye Uyarlanmasi Ve Faktör Analizi

Abstract: Bu çalışma, 2015 yılında Chen tarafından geliştirilen "Gebelik Stresi Değerlendirme Ölçeği (GSDÖ)"ni Türkçe'ye uyarlamak ve faktör yapısını incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Metodolojik tipte olan bu çalışmada örneklemi bir üniversite hastanesi Kadın-Doğum Polikliniğine başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 607 gebe oluşturmuştur. GSDÖ'nin toplam 36 maddesi bulunmaktadır. Ölçeğin dil uyarlaması ve içerik geçerlik incelemesinin değerlendirilmesinden sonra veriler, "Gebe Tanıtım Formu" ve GSDÖ ile t… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
6
0
4

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

1
5

Authors

Journals

citations
Cited by 14 publications
(10 citation statements)
references
References 16 publications
0
6
0
4
Order By: Relevance
“…The scale yields a minimum score of 0 and a maximum score of 144, with higher scores indicating higher levels of prenatal stress. The internal consistency analysis of the scale found a Cronbach's alpha coefficient of 0.94 [15] . In this study, the Cronbach's alpha value of the scale was found to be 0.91.…”
Section: Pregnancy Stress Assessment Scale (Psas)mentioning
confidence: 99%
See 2 more Smart Citations
“…The scale yields a minimum score of 0 and a maximum score of 144, with higher scores indicating higher levels of prenatal stress. The internal consistency analysis of the scale found a Cronbach's alpha coefficient of 0.94 [15] . In this study, the Cronbach's alpha value of the scale was found to be 0.91.…”
Section: Pregnancy Stress Assessment Scale (Psas)mentioning
confidence: 99%
“…Developed by Chung-Hey Chen (1983) [14] , the Turkish validity and reliability study was conducted by Aksoy et al (2019). The scale consists of five sub-dimensions and 36 Likert-type items.…”
Section: Pregnancy Stress Assessment Scale (Psas)mentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…tarafından 2019 yılında gerçekleştirilmiş olup ölçeğin yedi alt boyutu (ebelik doğum ve doğum sonrası güvenlik ve sağlık bakımı, doğum ve doğum sonu sosyal destek, bebek sağlığı, bebek kimliği ve bakımı, beden imajı, gebelikte sosyoekonomik yaşam, gebelikte psikolojik durum) bulunmaktadır. Güvenirlik analizleri kapsamında Cronbach Alpha katsayısı 0.94 olarak belirlenmiştir [8]. Bu Araştırmada ise Cronbach Alpha katsayısı 0.83 olarak belirlendi.…”
Section: Gebelikte Stres Değerlendirme öLçeği (Gsdö)unclassified
“…annenin sağlığında olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı gebelik sürecinde gebelerde görülen stres düzeyinin belirlenmesi ve stresörlerin tespit edilip azaltılmasının sağlanması önemlidir [6][7][8].…”
unclassified