2020
DOI: 10.46291/ispecijsshvol4iss2pp77-97
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Hanehalkı Geliri Üzerinde Beden Kitle İndeksinin Etkisi: Araç Değişken Yaklaşımı

Abstract: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Beden Kitle İndeksi (BKİ)’nin artması önemli bir sağlık problemi olmasının yanı sıra sosyal ve ekonomik bir olgudur. Gıda fiyatlarında reel azalma, kişi başına gelir artışı, sosyo demografik faktörler ve kadınların işgücüne katılması BKİ dağılımını etkilemektedir. Ayrıca toplumda bireyler BKİ’den kaynaklanan çalışma koşullarında ve farklı sosyoekonomik gruplarda ayrımlar yaşamaktadırlar. Gelirin BKİ üzerindeki etkisi; daha düşük gelire sahip bireylerin fiyatı düşük ve ener… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

1
0
0
3

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(4 citation statements)
references
References 30 publications
1
0
0
3
Order By: Relevance
“…As a result, it was observed that except for very high-income group, the BMI values of men increased as they rose from the very low-income group to the middle and high-income groups. This study also supports many of the other studies conducted in Turkey (Erem, 2015;İpek, 2019;Karaoğlan & Tansel, 2018;Sipahi, 2020).…”
supporting
confidence: 91%
See 2 more Smart Citations
“…As a result, it was observed that except for very high-income group, the BMI values of men increased as they rose from the very low-income group to the middle and high-income groups. This study also supports many of the other studies conducted in Turkey (Erem, 2015;İpek, 2019;Karaoğlan & Tansel, 2018;Sipahi, 2020).…”
supporting
confidence: 91%
“…Türkiye özelinde yapılan çalışmaların çoğunda, gelir ile obezite arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki tespit edilmiştir (Erem, 2015;İpek, 2019;Karaoğlan & Tansel, 2018;Sipahi, 2020). Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede yüksek gelir gruplarında daha yüksek BKİ oranlarının elde edilmesi şaşırtıcı bir sonuç değildir.…”
Section: Obezite Ile Gelir Düzeyi İlişkisiunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Eğitim ve VKİ arasında elde edilen bu sonuçArendt (2005),Deniz ve Oğuzöncü (2020), Beyaz Sipahi (2021'in bulgularını destekler niteliktedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde çalışmadan elde edilen gelir ile VKİ arasında hem erkeklerde hem de kadınlarda pozitif yönlü bir ilişki, gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye için yapılmış birçok çalışmanın bulgularını desteklemektedir(Karaoğlan ve Tansel, 2018;Beyaz-Sipahi, 2020;Beyaz-Sipahi, 2021; Beyaz ve Koç, 2011; Hatunoğlu ve Başer, 2023;İpek, 2019; Ameye ve Swinnen, 2019). Bunun yanında ulaşılan bir diğer sonuç ise gelir ile VKİ arasındaki ilişkinin doğrusal olmamasıdır.…”
unclassified