2018
DOI: 10.14514/byk.m.26515393.2018.6/2.142-157
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Küçük Ve Orta Ölçekli̇ İşletmelerde Uluslararasilaşma: Küresel Doğan İşletmeleri̇n Süreç, Strateji̇ Ve Örgütsel Yetki̇nli̇kleri̇ Üzeri̇ne Bi̇r Değerlendi̇rme

Abstract: ÖzetKüçük ve orta ölçekli işletmeler ile çok uluslu işletmelerin uluslararasılaşmaları, bu işletmelerin gerek yapısal gerekse kaynak erişimlerindeki farklılıklar nedeniyle birbirine benzer olmayan süreçler izlemektedir. Uppsala modelinin öncülüğünü yaptığı ve yenilikçi ve ağ kurma yaklaşımları ile devam eden küçük işletme uluslararasılaşma yaklaşımları, bu firmaların yavaş ve kademeli bir uluslararasılaşma sürecinden geçtiğini öngörmektedir. Bu aşamaları izlemeyerek kuruldukları ilk günlerden itibaren uluslara… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

0
3
0
2

Year Published

2020
2020
2021
2021

Publication Types

Select...
2

Relationship

0
2

Authors

Journals

citations
Cited by 2 publications
(5 citation statements)
references
References 12 publications
0
3
0
2
Order By: Relevance
“…Economics 46 Açıkalın et al, 2009;Bağcı, 2013;Bayır, 2019;Bayır, 2020;Bülbül, 2016;Çinko, 2009;Demirel, 2006;Doğan 2014;Erdoğan 2011;Gerçeker, 2010;Hoca, 2008;Kızılca, 2007;Özel, 2018;Selek, 2009;Tarı ve Bıdırlı, 2009;Tüzün, 2019;Tunca, 2005;Uzgören ve Akalın, 2016; Business Administration 39 Algan, 2006;Altuntaş et al, 2015;Baykal, 2013;Çelik et al, 2015;Erdem, 2019;Ergün 2007;Eryiğit, 2010;Gürman, 2006;Karadağ, 2018;Külünk, 2019;Mert, 2012;Mıhoğlu, 2019;Nas et al, 2020;Öz, 2020;Rabenirina, 2013;Rüstemli, 2008;Seyidov, 2009;Sezgin, 2019;Şirin, 2019;Türken, 2018;Yalçın, 2011; According to Table 2, it has been observed that most studies have been conducted in the field of Economics and Business Administration. Other areas that publications focus are Banking, International Business, Finance, Labor Economics and Industrial Relations, Geography and Industrial Engineering.…”
Section: Field Of Study Articles and Thesis Referencesmentioning
confidence: 99%
See 2 more Smart Citations
“…Economics 46 Açıkalın et al, 2009;Bağcı, 2013;Bayır, 2019;Bayır, 2020;Bülbül, 2016;Çinko, 2009;Demirel, 2006;Doğan 2014;Erdoğan 2011;Gerçeker, 2010;Hoca, 2008;Kızılca, 2007;Özel, 2018;Selek, 2009;Tarı ve Bıdırlı, 2009;Tüzün, 2019;Tunca, 2005;Uzgören ve Akalın, 2016; Business Administration 39 Algan, 2006;Altuntaş et al, 2015;Baykal, 2013;Çelik et al, 2015;Erdem, 2019;Ergün 2007;Eryiğit, 2010;Gürman, 2006;Karadağ, 2018;Külünk, 2019;Mert, 2012;Mıhoğlu, 2019;Nas et al, 2020;Öz, 2020;Rabenirina, 2013;Rüstemli, 2008;Seyidov, 2009;Sezgin, 2019;Şirin, 2019;Türken, 2018;Yalçın, 2011; According to Table 2, it has been observed that most studies have been conducted in the field of Economics and Business Administration. Other areas that publications focus are Banking, International Business, Finance, Labor Economics and Industrial Relations, Geography and Industrial Engineering.…”
Section: Field Of Study Articles and Thesis Referencesmentioning
confidence: 99%
“…Internationalization 23 Açık, 2020; Algan, 2006;Altuntaş et al, 2015;Bağcı, 2013;Çelik et al, 2015;Erol, 2010;Karadağ, 2018;Mert, 2012;Nas et al, 2020;Rabenirina, 2013;Rüstemli, 2008;Türken, 2018;Yalçın, 2011; Economic Growth 17 Açıkalın et al, 2006;Demirel, 2006;Erdoğan 2011;Gerçeker, 2010;Kızılca, 2007;Külünk, 2019;Şirin, 2019; Market Entry Strategy 9…”
Section: Articles and Thesismentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…[3905] (Can ve Utlu, 2018). Uppsala modeline göre firmaların, dış pazarlara yaptıkları yatırımlar aşama aşama ilerlemekte, uluslararasılaşma konusunda taahhüt edilen kaynakların miktarı ve derecesi de firma bazında farklılık göstererek uluslararasılaşma faaliyetlerinin sonuçlarını etkilemektedir (Karadağ, 2018).…”
Section: Uppsala Yaklaşımıunclassified
“…Ağ Yaklaşımı'na göre şirketlerin mevcut ağlardaki ilişkileri geliştikçe ve farklı ülkelerdeki ağlar yoluyla yeni ilişkiler kurdukça uluslararası faaliyetleri artmaktadır. Ağ Yaklaşımı, ağlar içinde ve arasındaki ilişkilerin yanı sıra kontrol, güven, kaynaklar gibi birçok bağlantılı konuyu da içermekle birlikte, özellikle küçük ve orta ölçekli firmalarda girişimcilerin kişisel özelliklerini göz ardı etmesi nedeniyle eleştiri konusu olmuştur (Karadağ, 2018). İlişki ağları, firmaların rekabet avantajı sağlaması için gerekli olan kaynakları elde etmesine yardımcı olmaktadır (Sakr ve Jordan, 2016).…”
Section: Ağ Yaklaşımıunclassified