2016
DOI: 10.29250/sead.285475
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Readability Status of Narrative and Informative Texts in Fifth Grade Turkish Textbook

Abstract: Gelişen teknolojiye rağmen ders kitapları en çok kullanılan araç gereçlerdir. Hedef kitleye uygun metinler öğretmenlerin işini kolaylaştıracağı gibi öğrencinin okuma zevk ve alışkanlığı kazanmasında önemlidir. Hedef kitleye uygun metin seçme yollarından biri okunabilirlik düzeyini belirlemektir. Bu araştırmada Orta Okul Türkçe 5. Sınıf Ders Kitabı'ndaki öyküleyici ve bilgilendirici metinlerin okunabilirliğini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. 14 öyküleyici 12 bilgilendirici m… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

1
2
0
8

Year Published

2019
2019
2023
2023

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 13 publications
(11 citation statements)
references
References 5 publications
1
2
0
8
Order By: Relevance
“…Accordingly, it has been revealed that the 11th-grade textbook contains easier texts in narrative type and more difficult texts in informative type. It is seen that these results obtained support the results of the studies (Arı ve Okur, 2013;Baki, 2019;Baş ve İnan-Yıldız, 2015;Çiftçi, Çeçen ve Melanlıoğlu, 2007;Demir ve Çeçen, 2013;Özçetin ve Karakuş, 2020;Özdemir, 2016) conducted in the literature on the subject.…”
Section: Conclusion and Discussionsupporting
confidence: 86%
See 3 more Smart Citations
“…Accordingly, it has been revealed that the 11th-grade textbook contains easier texts in narrative type and more difficult texts in informative type. It is seen that these results obtained support the results of the studies (Arı ve Okur, 2013;Baki, 2019;Baş ve İnan-Yıldız, 2015;Çiftçi, Çeçen ve Melanlıoğlu, 2007;Demir ve Çeçen, 2013;Özçetin ve Karakuş, 2020;Özdemir, 2016) conducted in the literature on the subject.…”
Section: Conclusion and Discussionsupporting
confidence: 86%
“…Buna göre bilgilendirici metinlerde okunabilirlik düzeyi çeşitliliğinin daha zengin olduğu şeklinde bir yorum yapılabilir. Farklı sınıf seviyelerindeki metinlerin incelendiği araştırmalarda da (Arı ve Okur, 2013;Baki, 2019;Demir ve Çeçen, 2013;Özçetin ve Karakuş, 2020;Özdemir, 2016) bu yargıyı destekleyen bulgular elde edilmiştir.…”
Section: Sonuç Tartışma Ve öNerilerunclassified
See 2 more Smart Citations
“…MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca belirlenen Türkçe Dersi Ders Kitaplarını İnceleme ve Değerlendirme Ölçütleri'nde (2006) "Kullanılan dil, nitelik ve nicelik bakımından (kelime seçimi, cümle yapıları, cümle ve metin uzunluğu) öğrenci düzeyine uygun olmalı" ifadesi bu durumun bir istekten öte ders kitaplarındaki metinler için bir zorunluluk olduğunu ortaya koymaktadır. Alan yazında Türkçe ders kitaplarında okunabilirlik düzeylerinin incelendiği çeşitli çalışmalar mevcut olup bu araştırmalarda Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin büyük çoğunluğunun okunabilirlik ölçütlerini tam olarak karşılamadıkları belirlenmiştir (Çiftçi, Çeçen ve Melanlıoğlu, 2007;Demir, 2008;Tosunoğlu ve Özlük, 2011;İskender, 2013;Bağcı ve Ünal, 2013;Okur ve Arı, 2013;Durukan, 2014;Baş ve İnan-Yıldız, 2015;Çakıroğlu, 2015;Mirzaoğlu ve Akın, 2015;Özdemir, 2016). Bu araştırmada da özellikle ortaöğretim evresine geçişteki son basamak olan Türkçe dersi 8. sınıf kitabındaki metinler Ateşman (1997) ve Çetinkaya-Uzun (2010)…”
Section: Introductionunclassified