2016
DOI: 10.18668/ng.2016.03.01
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Zastosowanie prędkości interwałowych PPS do modelowania ośrodka geologicznego

Abstract: Zastosowanie prędkości interwałowych PPS do modelowania ośrodka geologicznegoPrzedmiotem niniejszego artykułu jest prezentacja modelowania strukturalnego ośrodka geologicznego w domenie głębokości przy wykorzystaniu prędkości fal podłużnych pochodzących z azymutalnych pomiarów pionowego profilowania sejsmicznego PPS. W publikacji zostały przedstawione wyniki modelowania pola prędkości na bazie rozkładu prędkości interwałowych, obliczonych na podstawie inwersji sejsmicznej na transformacjach PPS-WPG. Uzyskany m… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

0
2
0
3

Year Published

2017
2017
2018
2018

Publication Types

Select...
4

Relationship

2
2

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(5 citation statements)
references
References 8 publications
0
2
0
3
Order By: Relevance
“…The individual caves and their sectors were used as random factors. All statistical analyses were performed with program R using packages lme4, MuMIn, MASS and unmarked ( Bartoń, 2016 ; Bates et al, 2015 ; Fiske & Chandler, 2011 ; R Core Team, 2016 ; Venables & Ripley, 2002 ).…”
Section: Methodsmentioning
confidence: 99%
“…The individual caves and their sectors were used as random factors. All statistical analyses were performed with program R using packages lme4, MuMIn, MASS and unmarked ( Bartoń, 2016 ; Bates et al, 2015 ; Fiske & Chandler, 2011 ; R Core Team, 2016 ; Venables & Ripley, 2002 ).…”
Section: Methodsmentioning
confidence: 99%
“…We confirmed that there was no multicollinearity (all Variance Inflation Factors <7, condition numbers all <30, Quinn & Keough, 2002 ) and that the assumptions of constant variance and normality of errors were satisfied. Marginal and conditional R 2 s ( Nakagawa & Schielzeth, 2013 ) were calculated in R with the MuMIn package (v1.15.6, Bartoń, 2016 ). All figures were produced with the R package ggplot2 (v2.2.1, Wickham, 2009 ).…”
Section: Methodsmentioning
confidence: 99%
“…na określenie parametrów oraz typu anizotropii w celu wyznaczenia modelu prędkości. Autorzy zaprezentowali inne podejście do wyznaczenia modelu prędkości poprzez wykorzystanie prędkości średnich z pomiarów PPS (pionowe profilowanie sejsmiczne), które ze względu na metodykę pomiaru zawierają informację o anizotropii ośrodka geologicznego [4][5][6]10].…”
Section: Construction Of a Velocity Field For The Purpose Of Post Staunclassified