2019
DOI: 10.17240/aibuefd.2019.19.49440-559869
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

11.SINIF Bi̇yoloji̇ Ders Ki̇tabindaki̇ Konularin Bi̇li̇msel İçeri̇k Bakimindan İncelenmesi̇

Abstract: ÖZDers kitapları, öğretim programının içerisinde yer alan konuların planlı bir şekilde aktarılmasında ve öğrencilere kavramların öğretilmesinde kullanılan öğretim materyalleridir. Öğrencilerde kavram yanılgılarının oluşmaması için ders kitaplarında bilimsel içerik bakımından hataların yer almaması gerekmektedir. Bu araştırmada 2018-2019 eğitim öğretim yılı itibari ile değişen öğretim programına uygun olarak Millî Eğitim Bakanlığı tarafından beş sene süre ile 11. sınıf biyoloji dersinde okutulması onaylanmış de… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
3
0
2

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
4

Relationship

3
1

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(5 citation statements)
references
References 6 publications
0
3
0
2
Order By: Relevance
“…Yılmaz et al (2021) stated in their study that the visual in the section on the Peripheral Nervous System contains some scientific errors. Gündüz et al (2019) also stated in their study that an image about the structure of the vein in the textbook is "completely unscientific". In the same study, it was also stated that the image used while describing the gastrulation phase in humans does not belong to humans.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…Yılmaz et al (2021) stated in their study that the visual in the section on the Peripheral Nervous System contains some scientific errors. Gündüz et al (2019) also stated in their study that an image about the structure of the vein in the textbook is "completely unscientific". In the same study, it was also stated that the image used while describing the gastrulation phase in humans does not belong to humans.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Son yıllarda, farklı araştırmacılar tarafından hazırlanan fen alanına ait ders kitaplarındaki görsel inceleme çalışmalarına (Çeken, 2011;Çimen & Karakaya, 2019;Demir & Atasoy, 2018;Gündüz, Yılmaz, Çimen & Şen, 2017;Gündüz, Yılmaz, Özel vd., 2020;İşler, 2003;Kaptan & Kaptan, 2005;Kara & Aktürkoğlu, 2019;Özay & Hasenekoğlu, 2006;Pekel, 2019;Şahin, 2014;Uçar & Özerbaş, 2017;Yılmaz, Gündüz, Diken & Çimen, 2017) hız verilmesi konuya verilen önemi göstermesi açısından önem arz etmektedir. Örneğin, Çeken (2011: 910) kalp ve akciğer ile ilgili şekillerin içerik analizine yönelik çalışmasında ders kitaplarında yer alan şekillerin ifade ettikleri anlamın, bilginin yanlış olarak yapılandırılmasına yol açabileceği gerçeğinden bahsederek, bu durumun ders kitabının yazımından basımına kadar herkesin dikkate alması gereken bir durum olduğunu ifade eder.…”
Section: Introductionunclassified
“…When the literature on the subject is examined, it is observed that there are studies supporting the findings of the research. For example, in the study conducted by Gündüz et al (2019), it was determined that the topics of connective tissue, epithelial tissue, bones, digestive system, excretory system, nervous system, circulatory system and blood cells in the 11th grade textbook contain incorrect information in terms of scientific content. Yılmaz et al (2017a) stated that the biology units and unit evaluation questions in the 7th grade textbook contain scientific errors.…”
Section: Discussion Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 99%
“…Araştırma sonucunda, bu ünitelere yönelik bilimsel hataların ve ölçme-değerlendirme sorularında yanlışların olduğu tespit edilmiştir. Alanyazında, ders kitaplarının bilimsel içeriğe uygunluğu (Fırat ve Dinçer, 2020;Yılmaz, Gündüz, Diken ve Çimen, 2017b;Yılmaz ve diğerleri, 2018;Gündüz, Yılmaz, Çimen ve Karakaya, 2019), öğretim programlarına uygunluğu (Tan Şişman ve Akkaya, 2017) ve öğretmenlerin görüşlerinin belirlendiği (Atıcı, Samancı ve Özel, 2007) çalışmalar yer almaktadır. Ayrıca öğretim programının kazanımlar açısından değerlendirildiği çalışmalarda alanyazında bulunmaktadır (Oktay, Üner ve Şen, 2021;Özcan ve Düzgünoğlu, 2017;Tekerek, Karakaya ve Tekerek, 2018).…”
Section: Introductionunclassified
See 1 more Smart Citation