2007
DOI: 10.1556/agrokem.56.2007.1.13
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

A legelterjedtebb hazai trágyázási szaktanácsadási rendszerek tesztelése szabadföldi kísérletekben

Abstract: Az 1960 és 2000 között publikált hazai trágyázási tartamkísérletek adatbázisán kapott összefüggésekre alapozva új költség- és környezetkímélő trágyázási rendszert hoztunk létre. A számítógépes szaktanácsadási rendszer a növénytermesztő szakemberek rendelkezésére álló tápanyagforrások ésszerű és gazdaságos felhasználásához kíván segítséget nyújtani. Figyelembe véve az utóbbi 10-15 év hazai tápanyag-gazdálko-dásának kihívásait, a műtrágyaár-támogatások megszüntetését, a megszigorodott gazdasági környezetet - a k… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
3
0
14

Year Published

2010
2010
2020
2020

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(17 citation statements)
references
References 6 publications
0
3
0
14
Order By: Relevance
“…Szükségessé vált egy, az új kihívásoknak megfelelő, költség-és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszer kidolgozása. A MÉM NAK rendszerben meglevő biztonsági tartalékok leépítésével, az utóbbi 40 év trágyázási tartamkísérleteiben kapott összefüggésekre alapozva, egy teljesen új szemlélettel, holisztikus megközelítéssel, jóval kisebb NPK ajánlásokkal, továbbra is biztonságosan nagy termések elérését lehetővé tevő új szaktanácsadási rendszert dolgoztak ki, segítve a gazdálkodót jövedelmének növénytáplálási oldalról történő maximalizálásában ("a növény trágyázása") (CSATHÓ et al, 1998), amely tudományosan megalapozott voltát szabadföldi tesztkísérletekben is igazolták (CSATHÓ et al, 2007(CSATHÓ et al, , 2009.…”
Section: Az 1970-es éS 1980-as éVek éS a Mém-nakunclassified
“…Szükségessé vált egy, az új kihívásoknak megfelelő, költség-és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszer kidolgozása. A MÉM NAK rendszerben meglevő biztonsági tartalékok leépítésével, az utóbbi 40 év trágyázási tartamkísérleteiben kapott összefüggésekre alapozva, egy teljesen új szemlélettel, holisztikus megközelítéssel, jóval kisebb NPK ajánlásokkal, továbbra is biztonságosan nagy termések elérését lehetővé tevő új szaktanácsadási rendszert dolgoztak ki, segítve a gazdálkodót jövedelmének növénytáplálási oldalról történő maximalizálásában ("a növény trágyázása") (CSATHÓ et al, 1998), amely tudományosan megalapozott voltát szabadföldi tesztkísérletekben is igazolták (CSATHÓ et al, 2007(CSATHÓ et al, , 2009.…”
Section: Az 1970-es éS 1980-as éVek éS a Mém-nakunclassified
“…• Treatment 1.) Pro Planta (PP) NPK doses, as recommended by the economic and environmentally friendly advisory Pro Planta system, level 2 (Csathó et al, 2007); • Treatment 2.) N: Present N max value (59/2008.…”
Section: Methodology Agronomic Evaluationmentioning
confidence: 99%
“…N: Present N max value (59/2008. MA Decree, Appendix 3), PK: PP recommendation, level 4 (Csathó et al, 2007); • Treatment 3.) N: New planned N max level (KITE, 2016), PK: PP recommendation, level 4 (Csathó et al, 2007) The N-P 2 O 5 -K 2 O kg/ha doses applied in the field trials can be found in Table 3.…”
Section: Methodology Agronomic Evaluationmentioning
confidence: 99%
“…A trágyázási szaktanácsadási rendszereket -az újonnan nemesített növényfaj tákhoz, hibridekhez hasonlóan -szabadföldi kísérletekben szükséges tesztelni (Olson et al 1982, Csathó et al 2007 .…”
Section: Bevezetésunclassified