2017
DOI: 10.15390/eb.2017.6600
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

A Mixed Method Research Study on the Effectiveness of Socioscientific Issue-Based Instruction

Abstract: Öz Anahtar KelimelerAraştırmada, fen bilgisi öğretmeni eğitiminde sosyobilimsel konu temelli öğretim yaklaşımının öğretmen adaylarının, fen okuryazarlık seviyelerinin (Bilimsel içerik bilgisi, fen-teknolojitoplum etkileşimleri ve bilimin doğası) gelişimine etkisi ile sosyobilimsel konulara yönelik kavramsal algıları incelenmiştir. Fen okuryazarlık seviyelerindeki gelişim ise bilimin doğası algıları boyutundaki gelişimden kaynaklanmaktadır. Bu sonuca paralel olarak araştırmanın nitel aşama sonuçlarında, bilimin… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

1
25
0
4

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
5
1

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 17 publications
(30 citation statements)
references
References 55 publications
1
25
0
4
Order By: Relevance
“…This finding confirms Çalik and Karatas (2019) that STS education can improve scepticism towards science and socio-scientific issues. Likewise, previous studies have demonstrated how STS can make students learn about the social, cultural and moral forces that affect scientific progress (Khishfe et al, 2017;Yapıcıoğlu & Kaptan, 2017). Through STS and discussion of socio-scientific issues, students have realised that science can be used negatively to the detriment of humans and society (Yapıcıoğlu & Kaptan, 2017).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 97%
See 2 more Smart Citations
“…This finding confirms Çalik and Karatas (2019) that STS education can improve scepticism towards science and socio-scientific issues. Likewise, previous studies have demonstrated how STS can make students learn about the social, cultural and moral forces that affect scientific progress (Khishfe et al, 2017;Yapıcıoğlu & Kaptan, 2017). Through STS and discussion of socio-scientific issues, students have realised that science can be used negatively to the detriment of humans and society (Yapıcıoğlu & Kaptan, 2017).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 97%
“…Outside the Philippines, there have been review papers and empirical evidence demonstrating the positive outcomes of STS education among students; studies have suggested that STS can increase science literacy and critical thinking (Mulyanti et al, 2020;Yapıcıoğlu & Kaptan, 2017), foster changes in scientific attitudes such as suspension of belief and challenging authority (Çalik & Karatas, 2019), enhance science motivation (Cigdemoglu, 2020), promote the use of moral judgments on socio-scientific issues (Yapıcıoğlu & Kaptan, 2017), sociopolitical awareness and engagement (Chowdhury et al, 2020) and even develop soft skills such as communication, interpersonal skills, and professionalism (Roswita et al, 2021).…”
Section: The Relevance Of Sts Educationmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…Günümüz çağında bilim ve teknolojide meydana gelen değişim ve yenilikler toplumsal alanda ikilemlerin oluşmasına (Topçu, Muğaloğlu, & Güven, 2014;Yapıcıoğlu & Kaptan, 2017), ahlaki ve etik birçok boyutu olan çeşitli tartışma konularının ortaya çıkmasına neden olmuştur (Akbaş & Çetin, 2018). Bu ikilem ve tartışma durumlarıyla birlikte ortaya çıkan durumlar alanyazında sosyobilimsel konular (SBK) olarak nitelendirilmiştir (Aydın & Kılıç Mocan, 2019).…”
Section: Introductionunclassified
“…Bununla birlikte fen öğretiminde önemli bir bağlam olduğunun ileri sürülmesiyle birlikte SBK'ya ilişkin gerçekleştirilen çalışmaların sayısında bir artışın meydana geldiğini tespit edilmiştir (Fang, Hsu & Lin, 2019;Yıldırım & Bakırcı, 2020). İyi tasarlanmış bir programın bireylerin SBK'ya ilişkin karar vermeyi öğrenmelerini başarılı bir şekilde desteklemesi (Fang, Hsu & Lin, 2019), öğretim programlarının öğretmenlerin referans noktaları olması nedeniyle (Yapıcıoğlu & Kaptan, 2017) bu konulara öğretim programlarında yer verilme durumunun incelenmesine ilişkin çalışmaların yeterli düzeyde olmaması (Topçu, Muğaloğlu & Güven, 2014) nedeniyle fen öğretim programlarında SBK'ya ne derece yer verildiğinin incelenmesine ilişkin çalışmaların önemli olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda gerçekleştirilen araştırmanın fen, fizik ve biyoloji öğretim programlarında üniteler ve kazanımlar bazında SBK'ya ne kadar yer verildiğinin belirlenmesi adına önemli olacağı düşünülmektedir.…”
Section: Introductionunclassified