2019
DOI: 10.26466/opus.515339
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Akıllı Telefonların Gençlerin Gündelik Hayatlarına Etkisi: Türkiye’de Üniversite Gençliği Örneği

Abstract: ÖzKüreselleşmeyle birlikte iç içe giren sosyal yapılar, insanların tutumlardan kültürel pratiklerine kadar birçok alanda dikkat çeken noktalarla kendilerini yeniden üretmektedir. Özellikle sürekli yenilenen teknolojik gelişmeler, küreselleşmenin boyutunu değiştirmekte ve dönüştürmektedir. Bu çalışmada odağa yerleştirilen gerçeklik, bilgi teknolojilerinin temel bir ayağı haline dönüşen "akıllı telefonlar"dır. Akıllı telefonların hayatı kolaylaştırıcı taraflarının yanında olumsuz etkilerini de betimlemek mümkünd… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
4
1

Citation Types

0
4
0
7

Year Published

2019
2019
2022
2022

Publication Types

Select...
8

Relationship

1
7

Authors

Journals

citations
Cited by 16 publications
(11 citation statements)
references
References 1 publication
0
4
0
7
Order By: Relevance
“…Araştırmada akıllı telefondan oyunu kontrol etme oranının oldukça yüksek olduğu ve oyun oynamak için sıklıkla akıllı telefonların tercih edildiği görülmüştür. Tablet ve akıllı telefon sahibi olanlar da oyuna bağlanma güdüsünün de yüksek olduğunun tespiti literatürde yapılan çalışmalarla benzer özelliklere sahiptir (Sağır ve Eraslan, 2019;Bilgin, 2015;Elmas, vd., 2015;Yılmaz, 2019;Yavuz ve Tarlakazan, 2018;Ernest vd., 2014;Johnson vd., 2018). Sınıf değişkenine göre oyuna yüklenen anlam ve değerin de farklılaştığı araştırmanın vurgularından birisidir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Araştırmada akıllı telefondan oyunu kontrol etme oranının oldukça yüksek olduğu ve oyun oynamak için sıklıkla akıllı telefonların tercih edildiği görülmüştür. Tablet ve akıllı telefon sahibi olanlar da oyuna bağlanma güdüsünün de yüksek olduğunun tespiti literatürde yapılan çalışmalarla benzer özelliklere sahiptir (Sağır ve Eraslan, 2019;Bilgin, 2015;Elmas, vd., 2015;Yılmaz, 2019;Yavuz ve Tarlakazan, 2018;Ernest vd., 2014;Johnson vd., 2018). Sınıf değişkenine göre oyuna yüklenen anlam ve değerin de farklılaştığı araştırmanın vurgularından birisidir.…”
Section: Discussionunclassified
“…1,2,4,5 In individuals who feel nomophobia, anxiety, emotional imbalance, aggression, lack of concentration, withdrawal from social environments and emotional detachment may start. 1,[6][7][8] In the literature, it is stated that there is an increase in experiencing emotional detachment in parallel with technological developments. In this context, it was reported that the number of individuals with access to social networks with their cell phones worldwide reached 5.15 billion in 2019 (67%).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Araştırmalarda önceleri gazete, radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçları ile insanların ilişkisi incelenirken (Pecchioni, Wright ve Nussbaum, 2005;Williams, 2001;Williams ve Harwood, 2008), şimdilerde WEB 2.0 teknolojilerinin hızla yaygın hale gelmesiyle farklı kuşakların bilgisayar, internet, cep telefonu ve özellikle de sosyal medya ile ilişkisi incelenmektedir (Asmafiliz ve Şalvarcı Türeli, 2018;Dyke, Haynes ve Ferguson, 2007;Kuyucu, 2017;Özdemir, 2017;Sağır ve Eraslan, 2019;Süer, Sezgin ve Oral, 2017;Tutgun-Ünal ve Deniz, 2020).…”
Section: Introductionunclassified