2023
DOI: 10.3390/buildings13051145
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Assessment of Thermal Comfort and Indoor Air Quality in Library Group Study Rooms

Abstract: Human performance and health are among the most relevant topics in modern society, especially at young ages, when academic performance is indispensable. Thus, as humans spend most of their life inside a building, thermal comfort and indoor air quality are essential aspects of a room. The aim of the current study is to numerically evaluate the main thermal comfort parameters such as PMV and PPD as well as indoor air quality, i.e., CO2 concentration, in library group study rooms at the University of Gävle in Swe… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2023
2023
2024
2024

Publication Types

Select...
2
1

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(2 citation statements)
references
References 23 publications
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…Faktor pergerakan angin, suhu udara, kelembapan bandingan, dan sinaran matahari merupakan faktor alam sekitar yang utama dalam menentukan keselesaan terma manakala faktor fizikal lain dan faktor subjektif bergantung kepada diri individu itu sendiri dan kebolehan mereka untuk menyesuaikan diri dengan keadaan persekitaran mereka. Selain itu, etnik yang berbeza memiliki perbezaan suhu keselesaan terma dan tingkah laku penyesuaian terma tertentu, dan model penyesuaian yang berbeza akan mempengaruhi persepsi keselesaan terma [19]. Penentuan keselesaan ini boleh dilakukan secara empirik iaitu melalui kaedah pengukuran suhu di stesen persampelan kajian, zon keselesaan yang diberikan oleh para pengkaji dan melalui kaedah teori iaitu dengan melihat tanggapan orang ramai di dalam menentukan tahap keselesaan di kediaman mereka.…”
Section: Pendahuluanunclassified
“…Faktor pergerakan angin, suhu udara, kelembapan bandingan, dan sinaran matahari merupakan faktor alam sekitar yang utama dalam menentukan keselesaan terma manakala faktor fizikal lain dan faktor subjektif bergantung kepada diri individu itu sendiri dan kebolehan mereka untuk menyesuaikan diri dengan keadaan persekitaran mereka. Selain itu, etnik yang berbeza memiliki perbezaan suhu keselesaan terma dan tingkah laku penyesuaian terma tertentu, dan model penyesuaian yang berbeza akan mempengaruhi persepsi keselesaan terma [19]. Penentuan keselesaan ini boleh dilakukan secara empirik iaitu melalui kaedah pengukuran suhu di stesen persampelan kajian, zon keselesaan yang diberikan oleh para pengkaji dan melalui kaedah teori iaitu dengan melihat tanggapan orang ramai di dalam menentukan tahap keselesaan di kediaman mereka.…”
Section: Pendahuluanunclassified
“…Nevertheless, many discomfort complaints were found when air conditioning systems were used, especially in summer [13,14]. A study in Hongkong showed that around 60% of the respondents experienced waking up even if they turned on air conditioners.…”
Section: Of 18mentioning
confidence: 99%