2017
DOI: 10.1556/650.2017.30903
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Az 1-es típusú diabetes genetikája: jelen és jövő

Abstract: Az elmúlt évtizedek genetikai kutatásának nagy része a gyakori betegségekre irányult, így jelentős eredmények szü-lettek az 1-es típusú diabetes genetikai hátterének feltérképezésében is. A klasszikus kapcsoltsági vizsgálatok és a modern, genomszintű asszociációs vizsgálatok felhasználásával igazolták, hogy a genetikai faktorok jelentik a béta-sejt elleni autoimmunitás primer kockázati tényezőit, míg a betegségirányú progressziót feltehetőleg a genetikai ténye-zők, az epigenetikai módosulások génexpresszióra g… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2018
2018
2024
2024

Publication Types

Select...
3

Relationship

1
2

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(3 citation statements)
references
References 44 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…T1DM accounts for the majority of young-onset diabetes cases and shows family aggregation, indicating a genetic background. Result from the study of the Type 1 Diabetes Genetics Consortium showed that human leukocyte antigen (HLA) genes represent almost 50% of the familial risk for developing T1DM, from which HLA class II DR and DQ alleles are the most specific [9,10]. Recent results suggest that some environmental factors (for example maternal factors, viral infections, and toxic substances) in genetically predisposed subjects may also play a role in the development of T1DM [9].…”
Section:  Prace Oryginalnementioning
confidence: 99%
“…T1DM accounts for the majority of young-onset diabetes cases and shows family aggregation, indicating a genetic background. Result from the study of the Type 1 Diabetes Genetics Consortium showed that human leukocyte antigen (HLA) genes represent almost 50% of the familial risk for developing T1DM, from which HLA class II DR and DQ alleles are the most specific [9,10]. Recent results suggest that some environmental factors (for example maternal factors, viral infections, and toxic substances) in genetically predisposed subjects may also play a role in the development of T1DM [9].…”
Section:  Prace Oryginalnementioning
confidence: 99%
“…A GWA-vizsgálatok előtti korszakban a cukorbetegség kandidáns génjeire fókuszáló FBL-vizsgálatokkal csupán néhány gén patofiziológiai szerepét sikerült igazolni. Ezeknek a géneknek elsősorban a mendeli autoszomális domináns öröklésmenetet és kifejezett családi halmozódást mutató, általában fiatalkori kezdetű, primer β-sejtdiszfunkcióval járó, nem inzulindependens, a BMI nagyságát jelentősen nem befolyásoló, ritka (az összes diabetes mellitus 1-2%-át kitevő) monogénes betegségformák (például MODY) meghatározásában tulajdonítottak jelentőséget [33]. 2006 előtt a "klasszikus" 2-es típusú cukorbetegségre hajlamosító gének közül csupán a KCNJ11 és a PPARG lókuszokat sikerült azonosítani [34].…”
Section: A 2-es Típusú Cukorbetegség Genetikai Háttereunclassified
“…Az ábra a [6] referencia felhasználásával készült ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNY Az 1-es típusú diabetesszel kapcsolatos etiológiai kutatások -az autoimmun hajlamot kialakító genetikai háttér mellett -évtizedek óta elsősorban a feltehetőleg betegségirányú progressziót kiváltó környezeti faktorokra fókuszálnak [8]. A számos feltételezett kockázati tényező közül a kezdeti vizsgálatok jórészt a lehetséges vírusinfekciókra és a táplálkozási faktorokra (anyatejes vs. tehéntejalapú táplálás) vonatkoztak.…”
Section: /B áBraunclassified