2020
DOI: 10.31362/patd.753792
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Bir halk sağlığı sorunu: Çocuk sağlığı izleminde D vitamini

Abstract: Bir halk sağlığı sorunu: çocuk sağlığı izleminde D vitaminiA public health problem: vitamin D status in child health follow up Gökce Celep, Zeynep Hülya Durmaz Özet Amaç: D vitamini direk güneş ışığı altında deride sentezlenen bir hormondur. Eksikliği ve yetersizliği çocukları etkileyen evrensel bir sorundur. Sağlıklı büyüme ve gelişme için gereklidir. Birçok sistemi etkileyen düzenleyici rolü vardır. Eksiklik eşik değerinin belirlenmesinde parathormon ile olan ilişkisi önemlidir. Bu yazıda amaç, ülkemiz için … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
2
0
3

Year Published

2022
2022
2023
2023

Publication Types

Select...
3

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(5 citation statements)
references
References 20 publications
0
2
0
3
Order By: Relevance
“…(10) Ülkemizde yapılan diğer bazı çalışmalarda ise eksikliği olan çocuk oranı % 12,8-%26,7 arasında, yetersizliği olan çocuk oranı ise %26,7-%68,7 arasında bildirilmektedir. (11,12) Uluslararası literatür dikkate alındığında çocuk ve adolesanların D vitamini yetersizliğinin %19,0-61,0 arasında değiştiği, eksikliğinin ise %7,0-68,0 arasında olduğu bildirilmektedir. (13) Bu çalışmalardaki farklılığın temel nedeni çalışma mini düzeylerinin daha düşük olduğu gösterilmiştir.…”
Section: Discussionunclassified
See 2 more Smart Citations
“…(10) Ülkemizde yapılan diğer bazı çalışmalarda ise eksikliği olan çocuk oranı % 12,8-%26,7 arasında, yetersizliği olan çocuk oranı ise %26,7-%68,7 arasında bildirilmektedir. (11,12) Uluslararası literatür dikkate alındığında çocuk ve adolesanların D vitamini yetersizliğinin %19,0-61,0 arasında değiştiği, eksikliğinin ise %7,0-68,0 arasında olduğu bildirilmektedir. (13) Bu çalışmalardaki farklılığın temel nedeni çalışma mini düzeylerinin daha düşük olduğu gösterilmiştir.…”
Section: Discussionunclassified
“…(12) Pek çok çalışmada D vitamini düzeyi ile yaş arasında negatif korelasyon izlenmiştir. (10,11,15) Pubertedeki tır. (10) Benzer şekilde bir başka ulusal çalışmada da D vitamininin ortanca seviyeleri kış mevsiminde yaz mevsimine göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulunmuştur.…”
Section: Discussionunclassified
See 1 more Smart Citation
“…It has been noted in previous studies that vitamin D deficiency is also involved in the development of diseases affecting other systems, apart from rickets and osteomalacia, which are widely known effects (Holick, 2004). Vitamin D deficiency is one of the public health problems that have not yet been eliminated in our country (Celep & Durmaz, 2021). It is reported that the incidence of rickets caused by vitamin D deficiency varies between 1.6% and 19% in Turkey (Hatun et al, 2003).…”
Section: Vitamin D Metabolismmentioning
confidence: 98%
“…In the current age, advances in science and technology make it necessary for individuals and societies to update their existing knowledge and equip themselves with new information to keep up with the current time (Celep, 2003). In the digitalized world, individuals must constantly learn to develop and change, adopt lifelong learning, and make it a habit; for this, they must knowingly fulfill their responsibilities, be comfortable in their personal areas, and be able to communicate easily with the people around them.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%