2019
DOI: 10.18069/firatsbed.538657
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Böte Bölümü Öğretmen Adaylarinin Di̇ji̇tal Okuryazarlik Düzeyleri̇ Ve Si̇ber Zorbaliğa İli̇şki̇n Duyarliliklarinin İncelenmesi̇

Abstract: Bu çalışmada, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü'nde öğrenim gören öğretmen adaylarının dijital okuryazarlık düzeyleri ve siber zorbalığa ilişkin duyarlılıkları çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Çalışmada ayrıca dijital okuryazarlık düzeyleri ve siber zorbalığa ilişkin duyarlılıkları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi BÖTE Bölümü'nde 2017-2018 bahar yarıyılında eğitim görmekte olan 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

3
11
2
14

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 51 publications
(30 citation statements)
references
References 13 publications
3
11
2
14
Order By: Relevance
“…Ayrıca, dijital kaynaklara ulaşarak ve onları yöneterek yeni ürünlere ulaşma konusunda öncülük eder (Martin, 2005). Dijital okuryazar bireyler doğru bilgiye ulaşabilen, bilgiyi kullanarak sentez becerisine sahip ve dijital ortamlarda bu bilgili sunabilen kişilerdir (Kozan & Bulut Özek, 2019). Dijital tabanlı öğrenme ortamlarında da bu durum ayrı bir önem taşımaktadır.…”
Section: Introductionunclassified
“…Ayrıca, dijital kaynaklara ulaşarak ve onları yöneterek yeni ürünlere ulaşma konusunda öncülük eder (Martin, 2005). Dijital okuryazar bireyler doğru bilgiye ulaşabilen, bilgiyi kullanarak sentez becerisine sahip ve dijital ortamlarda bu bilgili sunabilen kişilerdir (Kozan & Bulut Özek, 2019). Dijital tabanlı öğrenme ortamlarında da bu durum ayrı bir önem taşımaktadır.…”
Section: Introductionunclassified
“…Diyanet İşleri Başkanlığı çatısı altında hizmet veren Kur'an Kursları dini eğitimin yanı sıra danışmanlık hizmetleri de veren yaygın eğitim kurumlarıdır (İnce, 2017, s.121 2021). Bununla birlikte özellikle fen bilgisi, okul öncesi, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler öğretmenliği, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği olmak üzere farklı branşlardan öğretmen adaylarının dijital okur yazarlıklarını inceleyen çalışmaların da var olduğu görülmektedir (Çetin, 2016;Üstündağ, Güneş ve Bahçivan, 2017;Kozan, 2018;Kozan ve Özek, 2019;Yontar, 2019;Can, Çelik ve Çelik, 2020;Yazıcıoğlu, Yaylak ve Genç, 2020;Işık, Özdemir ve Kuşlu, 2021). Diğer taraftan alanyazında Kur'an Kursu öğreticilerinin dijital okur yazarlıklarını inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır.…”
Section: Conclusion Discussion and Recommendationsunclassified
“…It is found in the literature that studies and comparisons are done on the digital literacy of teachers in many fields . Furthermore, research have been conducted to examine the digital literacy of teacher candidates from several fields, particularly science, preschool, classroom teaching, social studies teaching, computer and instructional technology teaching (Çetin, 2016;Üstündağ, Güneş & Bahçivan, 2017;Kozan, 2018;Kozan & Özek, 2019;Yontar, 2019;Can, Çelik & Çelik, 2020;Yazıcıoğlu, Yaylak & Genç, 2020;Işık, Özdemir & Kuşlu, 2021). On the other hand, no study has been found in the literature that investigates the digital literacy of Qur'an Course teachers.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Çetin (2016) yaptığı çalışmada katılımcıların dijital okuryazarlık düzeylerinin yeterli düzeyde, Timur, Timur & Akkoyunlu (2014), Semerci (2019), Güngör & Kurtipek (2020) orta düzeyin üzerinde olduğu sonucuna ulaşmışlardır. Yapılan bazı çalışmalarda ise katılımcıların dijital okuryazarlık düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır (Kozan & Bulut Özek, 2019;Ocak & Karakuş, 2019;Özoğlu, 2019;Kara, 2021).…”
Section: Tartişma Sonuç Ve öNeri̇lerunclassified
“…Yapılan çalışmalarda farklı sonuçlar elde edilmiştir. Bazı çalışmalarda; kadın ve erkeklerin dijital okuryazarlık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır (Arslan, 2019;Kozan & Bulut Özek, 2019;Ocak & Karakuş, 2019;Yaman, 2019;Semerci, 2019) Bazı çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre de erkeklerin dijital okuryazarlık düzeyleri kadınlardan daha yüksek olduğu görülmüştür (Yeşildal, 2018;Özerbaş & Kuralbeyava, 2018;Çetin, 2016;Yazıcıoğlu, Yaylak & Genç, 2020;Boyacı, 2019;Özoğlu, 2019;Korkmaz, 2018). Antonio & Tuffley (2014) de kadınların teknolojiye ve çevrimiçi ortamlara katılım oranının, erkeklerin katılım oranından daha az olduğundan belirtmiştir.…”
Section: Tartişma Sonuç Ve öNeri̇lerunclassified