2022
DOI: 10.1556/2060.2022.00203
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

COVID-19 and the elderly

Abstract: COVID-19 has become a great burden of the world in respect of health care, social, and economical reason. Several million people died worldwide so far and more and more mutants are generated and spread. Older people with co-morbidities and frailty syndrome have a significantly higher risk to get the infection and also higher the risk of a more serious disease process. Mortality of COVID-19 is also higher in case of geriatric patients. In this review we attempted to summarize the factors of the high… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
2

Citation Types

1
6
0
5

Year Published

2022
2022
2024
2024

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 19 publications
(12 citation statements)
references
References 34 publications
1
6
0
5
Order By: Relevance
“…Az idősebb betegek esetében nagyon gyakran a vírusinfekciókat kísérő általános és specifikus tünetek is enyhék vagy hiányozhatnak, így sokszor már a kórházba kerülést megelőzően kialakul a súlyos tüdőkárosodás, melynek következtében már jelentősen romlanak a túlélés esélyei. Megfigyelések rámutatnak arra is, hogy a SARS-CoV-2 sejtbe jutást elősegítő receptorának sejtfelszíni expressziója is növekszik az életkor előrehaladtával, miáltal jóval kevesebb fertőzőképes víruspartikulumra lesz szükség a betegség kialakulásához [6,7]. A fiatalabb életkorokban még viszonylag szélesebb tartalékokkal rendelkező élettani funkcióknak a korlátozottabb, csökkentebb működése, illetve a külső stresszhatásokra adott módosult válasza jellemző időskorban.…”
Section: Eredeti Közleményunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Az idősebb betegek esetében nagyon gyakran a vírusinfekciókat kísérő általános és specifikus tünetek is enyhék vagy hiányozhatnak, így sokszor már a kórházba kerülést megelőzően kialakul a súlyos tüdőkárosodás, melynek következtében már jelentősen romlanak a túlélés esélyei. Megfigyelések rámutatnak arra is, hogy a SARS-CoV-2 sejtbe jutást elősegítő receptorának sejtfelszíni expressziója is növekszik az életkor előrehaladtával, miáltal jóval kevesebb fertőzőképes víruspartikulumra lesz szükség a betegség kialakulásához [6,7]. A fiatalabb életkorokban még viszonylag szélesebb tartalékokkal rendelkező élettani funkcióknak a korlátozottabb, csökkentebb működése, illetve a külső stresszhatásokra adott módosult válasza jellemző időskorban.…”
Section: Eredeti Közleményunclassified
“…A szociális kapcsolatok hiánya kiváltotta depresszió, valamint a fizikai és mentális aktivitás csökkenése is tovább rontotta a pszichés állapotot és ezáltal a betegséggel kapcsolatos általános fogékonyságot [7]. Az időskorú népesség átoltottsága javította e népesség túlélési esélyeit a harmadik hullám során [12].…”
Section: Eredeti Közleményunclassified
“…3 Elderly individuals are particularly vulnerable to contracting COVID-19, 4,5 and the majority of deaths have occurred within this age group. 6 COVID-19 anxiety and geriatric anxiety have emerged as negative consequences following the pandemic. Previous studies have reported an increase in anxiety among older adults and a high incidence of COVID-19 anxiety in the elderly following the outbreak.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Dente os sintomas da fase pós-aguda, a fadiga é mais frequentemente relatadas pelos estudos (Gadó et al, 2022;Huang et al, 2021;Townsend et al, 2020), sendo que sua manifestação parece ser independente da gravidade da doença inicial e dos principais sintomas vivenciados, também, na fase aguda (Townsend et al, 2020). Em um estudo longitudinal envolvendo medidas de autorrelato de sintomas associados com a infecção por SARS-CoV-2, por exemplo, os sintomas que caracterizam a covid-19 pós-aguda incluem fadiga, dor de cabeça, dispneia e anosmia (Sudre et al, 2021).…”
Section: Introductionunclassified
“…Em um estudo longitudinal envolvendo medidas de autorrelato de sintomas associados com a infecção por SARS-CoV-2, por exemplo, os sintomas que caracterizam a covid-19 pós-aguda incluem fadiga, dor de cabeça, dispneia e anosmia (Sudre et al, 2021). Adicionalmente, insônia, alopecia, ageusia, dificuldades de mobilidade, mialgia e distúrbios gastrointestinais também foram relatados em diferentes estudos (Gadó et al, 2022;Huang et al, 2021;Lopez-Leon et al, 2021). Para além destes sintomas, um estudo de coorte longitudinal multicêntrico (PHOSP-COVID), realizado no Reino Unido e envolvendo 1.077 pacientes que foram hospitalizados por covid-19, mostrou que apenas 28,8% dos pacientes se sentiam completamente recuperados, 20% tinham uma nova incapacidade e 19% experimentaram uma mudança de ocupação após aproximadamente seis meses da alta hospitalar (Evans et al, 2021).…”
Section: Introductionunclassified