2018
DOI: 10.16916/aded.416193
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Dil Bilgisine Yönelik Tutum Ölçeği’nin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Abstract: Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin dil bilgisine yönelik tutumlarını belirleyebilecek bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2015-2016 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında Muğla il merkezindeki ortaokulların 8. sınıflarında öğrenim gören 200 öğrenci oluşturmaktadır. Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek amacıyla Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA); ardından da söz konusu yapının geçerli bir yapı olup olmadığını belirlemek üzere Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. AFA sonu… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
1
0
4

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
3

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(5 citation statements)
references
References 7 publications
0
1
0
4
Order By: Relevance
“…Ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda uygulanması için geliştirilen Türkçe Dil Bilgisi Tutum Ölçeğine (TDTÖ) yönelik literatür taraması yapılmış ve Türkçe eğitimi alanında geliştirilmiş tutum ölçeklerinin maddeleri incelenmiştir (Acat, 2000;Gömleksiz, 2003;MEB, 2006;Kuşdemir Kayıran, 2007;Özbay ve Uyar, 2009;İşeri ve Ünal, 2010;Topçuoğlu Ünal ve Köse, 2014;Çerçi ve Derman, 2016;Er ve Topçuoğlu Ünal, 2016;Özkaya ve Coşkun, 2018). Maddelerin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal ifadeleri kapsamasına; olumlu ve olumsuz ifadelerin gözlenebilir ve ölçülebilir özellikleri içermesine dikkat edilmiştir.…”
Section: öLçme Aracının Geliştirilmesi Madde Havuzu Oluşturmaunclassified
See 3 more Smart Citations
“…Ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda uygulanması için geliştirilen Türkçe Dil Bilgisi Tutum Ölçeğine (TDTÖ) yönelik literatür taraması yapılmış ve Türkçe eğitimi alanında geliştirilmiş tutum ölçeklerinin maddeleri incelenmiştir (Acat, 2000;Gömleksiz, 2003;MEB, 2006;Kuşdemir Kayıran, 2007;Özbay ve Uyar, 2009;İşeri ve Ünal, 2010;Topçuoğlu Ünal ve Köse, 2014;Çerçi ve Derman, 2016;Er ve Topçuoğlu Ünal, 2016;Özkaya ve Coşkun, 2018). Maddelerin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal ifadeleri kapsamasına; olumlu ve olumsuz ifadelerin gözlenebilir ve ölçülebilir özellikleri içermesine dikkat edilmiştir.…”
Section: öLçme Aracının Geliştirilmesi Madde Havuzu Oluşturmaunclassified
“…Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin Türkçe dil bilgisine yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmek amaçlanmıştır. Literatürde Türkçe eğitimi alanında geliştirilmiş tutum ölçekleri incelenmiştir (Acat, 2000;Gömleksiz, 2003;MEB, 2006;Kuşdemir Kayıran, 2007;Özbay ve Uyar, 2009;İşeri ve Ünal, 2010;Topçuoğlu Ünal ve Köse, 2014;Çerçi ve Derman, 2016;Er ve Topçuoğlu Ünal, 2016;Özkaya ve Coşkun, 2018). Geliştirilen ölçekler içerisinde ortaokul öğrencilerinin Türkçe dil bilgisine yönelik tutumlarını ölçecek nitelikte iki çalışmayla karşılaşılmıştır (Er ve Topçuoğlu Ünal, 2016;Özkaya ve Coşkun, 2018).…”
Section: Sonuç Ve öNerilerunclassified
See 2 more Smart Citations
“…In the literature, no study was found to determine why students learned grammar in the teaching process, in other words, to determine students' awareness of why they learned Turkish grammar. Existing studies are generally aimed at determining students' attitudes and/or perceptions towards grammar teaching (Balcı & Melanlıoğlu, 2020;Er & Ünal, 2016;Özkaya & Coşkun, 2018). In this study, it was aimed to determine the awareness of Turkish and Turkish language and literature teacher candidates (mother tongue teacher) about why they learned the grammar/features of the structure of the language.…”
Section: Research Questionsmentioning
confidence: 99%