2010
DOI: 10.5152/ttd.2010.02
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Evaluation of Serum Lipid Levels in Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Abstract: Amaç: Kronik inflamasyonla seyreden, genellikle sigara içicili inin ve hipokseminin e lik etti i, beslenme ve efor kapasitelerini etkileyen kronik obstrüktif akci er hastal nda serum lipid düzeylerinin nas l etkilendi ini ortaya koymak. Gereç ve Yöntem:Çal maya 15.01.2008 ile 15.03.2008 tarihleri aras nda gö üs hastal klar ve iç hastal klar polikliniklerine ayaktan ba vuran Kronik Obstrüktif Akci er hastal tan s alm 110 hasta dahil edildi. ontrol grubu ise gönüllü olarak çal maya kat lan 60 ki iden olu turuldu… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

2
5
0
2

Year Published

2010
2010
2024
2024

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(9 citation statements)
references
References 5 publications
2
5
0
2
Order By: Relevance
“…10 Canan Radavus et al demonstrated total cholesterol decreasing with increasing of severity of COPD. 11 In our study, total cholesterol levels are within normal levels irrespective of severity of COPD.…”
Section: Stage Wise Comparison Of the Lipid Profile Reveals Copd Vs Tsupporting
confidence: 59%
See 2 more Smart Citations
“…10 Canan Radavus et al demonstrated total cholesterol decreasing with increasing of severity of COPD. 11 In our study, total cholesterol levels are within normal levels irrespective of severity of COPD.…”
Section: Stage Wise Comparison Of the Lipid Profile Reveals Copd Vs Tsupporting
confidence: 59%
“…10 Canan Radavus et al demonstrated LDL-C levels are decreasing with increasing of severity of COPD. 11 Our study population also showed normal levels of Serum LDL, though compared to other studies serum LDL is on lower range. It may be due to lower BMI in the present study.…”
Section: Copd Vs Serum Ldl Sin and Man Et Al In The Third Health And supporting
confidence: 56%
See 1 more Smart Citation
“…Ancak ateroskleroz için risk faktörü olan artmış kolesterol ve açlık kan şekeri düzeylerinin KOAH hastaların-da sağlıklı bireylere göre artış göstermediği bildirilmektedir (7,8,22,(31)(32)(33). Basili ve arkadaşları KOAH lı hastalarda lipid seviyelerini sağlıklı bireylere göre anlamlı düşük bulmuşlardır (30).…”
Section: Discussionunclassified
“…Ülkemizde yapılan çalışmalarda HDL dışındaki total kolesterol, trigliserid, LDL-kolesterol düzeylerinin KOAH'lı hastalarda sağlık-lı bireylere göre anlamlı düzeyde düşük oranda olduğu bildirilmiştir (22,32,33). KOAH'lı hastalarda izlenen serum lipid düzeylerindeki azalmaya, hipoksik süreç sonrası karbonhidrat ve lipid metabolizmasında meydana gelen anaerobik değişikliklerin neden olabileceği düşü-nülmüştür (32,34). Bizim çalışmamızda da KOAH'lı hastalarda sağlıklı bireylere göre lipid profilinde anlamlı oranlarda olmayan düşüklük izlendi (p> 0.05).…”
Section: Discussionunclassified