2022
DOI: 10.16916/aded.1016659
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Examination of Questions in Turkish Lesson Exam Papers in Terms of Higher-Order Thinking Skills

Abstract: ÖzBu araştırmada Türkçe dersi sınavlarında yer alan soruların üst düzey düşünme becerileri açısından sahip olduğu görünümün betimlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma doküman incelemesi yöntemiyle yürütülmüş, veri kaynağının belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynağını 8. sınıf düzeyindeki sınav kâğıtları oluşturmuştur. Araştırmaya LGS başarıları temelinde belirlenen birinci düzey okullar dâhil edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz gerçekleşt… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

1
2
0
6

Year Published

2022
2022
2024
2024

Publication Types

Select...
9

Relationship

0
9

Authors

Journals

citations
Cited by 16 publications
(9 citation statements)
references
References 20 publications
1
2
0
6
Order By: Relevance
“…As another result of the research, it was revealed that literal comprehension questions were heavily included in the book according to the classification of the questions with Barrett's Taxonomy. These results are in line with the studies that reached conclusions about asking questions aiming to measure low cognitive levels in textbooks (Ateş et al, 2016;Çeçen & Kurnaz, 2015;Kanık Uysal, 2022;Kocaarslan & Yamaç, 2018;Sarar Kuzu, 2013). In order to improve the comprehension skills of students and teachers, questions measuring high-level cognitive processes should be heavily included in the books they use.…”
Section: Results Conclusion and Suggestionssupporting
confidence: 89%
See 1 more Smart Citation
“…As another result of the research, it was revealed that literal comprehension questions were heavily included in the book according to the classification of the questions with Barrett's Taxonomy. These results are in line with the studies that reached conclusions about asking questions aiming to measure low cognitive levels in textbooks (Ateş et al, 2016;Çeçen & Kurnaz, 2015;Kanık Uysal, 2022;Kocaarslan & Yamaç, 2018;Sarar Kuzu, 2013). In order to improve the comprehension skills of students and teachers, questions measuring high-level cognitive processes should be heavily included in the books they use.…”
Section: Results Conclusion and Suggestionssupporting
confidence: 89%
“…Araştırmanın bir diğer sonucunda soruların Barrett Taksonomisiyle sınıflanmasına göre basit anlama sorularının kitapta yoğun olarak yer aldığı ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar ders kitaplarında düşük bilişsel düzeyleri ölçmeye hedefleyen sorular sorulduğuna yönelik sonuçlara ulaşan araştırmalarla (Ateş vd., 2016;Çeçen ve Kurnaz, 2015;Kanık Uysal, 2022;Kocaarslan ve Yamaç, 2018;Sallabaş ve Yılmaz, 2020;Sarar Kuzu, 2013) benzerlik taşımaktadır. Öğrenci ve öğretmenlerin anlama becerilerini geliştirmek için kullandıkları kitaplarda üst düzey bilişsel süreçleri ölçen soruların yoğun olarak yer alması gerekmektedir.…”
Section: Sonuç Tartişma Ve öNeri̇lerunclassified
“…Öte yandan anlama becerilerine dair soruların sınıflandırılması odağında yapılmış yerel ölçekli araştırmalar incelendiğinde karşılaşılan tablo çok iç açıcı görünmemektedir. Ulusal alan yazında yapılan araştırmalar sınav sorularının bilişsel düzeyine odaklananlar, sınıf içi soruların bilişsel düzeyine odaklananlar ve Türkçe ders kitaplarındaki soruların bilişsel düzeyine odaklananlar olmak üzere üç başlıkta ele alınabilir: a. Sınav sorularının bilişsel düzeyine odaklanan araştırmalar (Bekaroğlu, 2007;Çintaş Yıldız, 2015;Göçer, 2016;Kanık Uysal, 2022;Karatay ve Dilekçi, 2019;Kavruk ve Çeçen, 2013;Özen 2020) Bu grupta ele alınan araştırmalar Türkçe öğretmenleri ve Türkçe öğretmeni adaylarının hazırladıkları sınav soruları üzerinden yürütülmüştür. Hazırlanan sınav sorularını bilişsel düzeyleri bakımından inceleyen bu araştırmaların tamamının ulaştıkları ortak sonuç soruların üst düzey bilişsel becerileri ölçmekten uzak olduğudur.…”
Section: Okuma-anlama Becerisi Ve Sorularunclassified
“…Okumayla ilgili bilimsel çalışmalar geçmişten günümüze değişmekte ve ülkeler arası farklılık göstermektedir. Bu çalışmalar içerisinde genelde yüksek lisans ve doktora tezleri, raporlar ile makaleler yer almaktadır (Arıcı, 2005;Karatay, 2007;Baştuğ & Keskin, 2012;Baş & Kardaş, 2014;Drukan, 2014;Çarkıt, 2019;Dökmen, 2019;Erden & Çelik, 2019;Eldeleklioğlu Onuk & Avcı, 2021;Kanık Uysal, 2022;Uyar Aydın & Balkan, 2022). Okumayla ilgili çalışma oranlarında artış görülen tarihler, konu alanları, tez türleri, hazırlandıkları üniversiteler, çalışma grupları ve seçilen araştırma yöntemleri bakımından dünya çapında çeşitlilik mevcutken Türkiye'de bazı hususlarda (çalışılan konu, tez türü, tercih edilen yöntem, çalışmanın gerçekleştirildiği kurum, çalışma grubunu seçimi vb.)…”
Section: Introductionunclassified