2010
DOI: 10.1007/s11136-010-9754-x
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Factors associated with health-related quality of life among Belgrade University students

Abstract: Our findings indicate that multiple factors are adversely associated with students' HRQoL. Appropriate health education programs to target modifiable risk factors may improve students' HRQoL.

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

21
96
3
33

Year Published

2012
2012
2023
2023

Publication Types

Select...
7
1

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 107 publications
(153 citation statements)
references
References 18 publications
21
96
3
33
Order By: Relevance
“…The overall correlation matrix shows a very strong link between ZDS and Mental health results (-0.64), and Vitality (-0.58), as well as between N and again Mental health (-0.69), and Vitality (-0.56) ( Table 4). Pekmezovic et al (2011) also found a significant negative correlation between general depressive status and all domains of SF-36 on a sample of 1624 university students.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 75%
“…The overall correlation matrix shows a very strong link between ZDS and Mental health results (-0.64), and Vitality (-0.58), as well as between N and again Mental health (-0.69), and Vitality (-0.56) ( Table 4). Pekmezovic et al (2011) also found a significant negative correlation between general depressive status and all domains of SF-36 on a sample of 1624 university students.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 75%
“…Naime, oni koji studiraju puše ređe od onih koji ne studiraju (43% prema 49%) i puše manji broj cigareta (prosečan broj cigareta na dan je 9 u odnosu na 12) [34]. U istraživanju na populaciji studenata Univerziteta u Beogradu ustanovljeno je da trenutnih pušača ima oko 21% [35]. Na jednom stomatološkom fakultetu u Japanu, 2007. godine, prevalencija pušenja je bila viša u odnosu na druge fakultete zdravstvenog smera.…”
Section: Alkoholizam -Socijalni I Medicinski Problemunclassified
“…Upotreba alkohola u populaciji studenata U istraživanju na populaciji studenata Univerziteta u Beogradu, ustanovljeno je da oko 68% studenata povremeno pije alkoholna pića, dok oko 13% konzumira jednom nedeljno, a skoro 2% svakodnevno [35]. Na francuskom Univerzitetu u Parizu izvršeno je istraživanje koje je rezultiralo sledećim podacima, i to: oko 60% studenata povremeno pije alkohol, a 9% redovno (najmanje 10 puta mesečno); 22% studenata se povremeno opijalo, a 7% na nedeljnom nivou (najmanje 4 epizode opijanja u toku jednog meseca) [38].…”
Section: Alkoholizam -Socijalni I Medicinski Problemunclassified
“…Nažalost, standardi za upitnik SF-36 za opštu populaciju u Srbiji za sada ne postoje, te stoga nije bilo moguće uporediti HRQoL trudnica sa našom generalnom populacijom žena odgovarajućih godina života. Najpribližnija populacija za koju postoje podaci za našu sredinu su studenati beogradskog univerziteta ženskog pola, koji se uobičajeno smatraju jednom od najzdravijih populacija i često u studijama koriste kao zdrava kontrolna grupa [Pekmezovic 2011]. Kada se uporedi HRQoL naših ispitanica, inače pre trudnoće zdravih žena, sa studentkinjama može se zaključiti da je ukupni kvalitet života (TQL) bio nešto (oko 5 poena) niži kod trudnih žena.…”
Section: Diskusija Studije Determinanti Zdravstvenogunclassified
“…Postoje podaci da unošenje alkoholnih pića nije ispoljilo uticaj na skorove SF-36 kod univerzitetskih studenata [Pekmezovic 2011]. U našoj studiji pijenje alkohola takođe nije imalo značajan efekat na HRQoL trudnica.…”
Section: Diskusija Studije Determinanti Zdravstvenogunclassified