2014
DOI: 10.7197/cmj.v36i4.5000076793
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Gebelerin stresle başa çıkma tarzlarının anksiyete ve depresyon düzeyi ile ilişkisi

Abstract: Amaç. Gebelerin stresle başa çıkma tarzları ile anksiyete ve depresyon düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem. Bu çalışma Mart ve Eylül 2013 tarihleri arasında Sivas merkezde basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 12 mahallede 227 gebe ile ev ziyareti şeklinde yapılmıştır. Veriler sosyo-demografik kişisel bilgi formu, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ), Epidemiyolojik Araştırmalar Merkezi Depresyon Skalası (EAMDS) ve Beck Anksiyete Envanteri (BEA) ile toplanmıştır. Bulgular. Gebelerin yaş… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
4
1

Citation Types

1
7
0
11

Year Published

2017
2017
2024
2024

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 26 publications
(19 citation statements)
references
References 25 publications
1
7
0
11
Order By: Relevance
“…'nın (23) çalışmasında, 30 yaş üzeri 1. trimester gebelerinin 30 yaş ve altı 1. trimester gebelerine göre daha fazla depresif ve/veya anksiyete bozukluğu gösterdiği bulunmuştur. Dağlar ve Nur'un (24) gebelerin stresle başa çıkma tarzlarının anksiyete ve depresyon düzeyi ile ilişkisini incelediği çalışmada, ilkokul ve ortaokul mezunu gebelerin lise ve üzeri eğitime sahip gebelere göre, çalışmayan gebelerin çalışanlara göre ve 3. trimesterde korku, endişe, tedirginlik, üzüntü gibi olumsuz duygular yaşayanların depresyon ve anksiyete puan ortalamaları yüksek bulunmuştur. Yapılan çalışmalar ile çalış-mamızdaki bulgular benzerlik gösterdiği ve yaş arttıkça, trimester dönemleri ilerledikçe ve eğitim durumları düştükçe gebelerin endişe, anksiyete, depresyon gibi durumları yaşaması artmaktadır.…”
Section: Discussionunclassified
See 1 more Smart Citation
“…'nın (23) çalışmasında, 30 yaş üzeri 1. trimester gebelerinin 30 yaş ve altı 1. trimester gebelerine göre daha fazla depresif ve/veya anksiyete bozukluğu gösterdiği bulunmuştur. Dağlar ve Nur'un (24) gebelerin stresle başa çıkma tarzlarının anksiyete ve depresyon düzeyi ile ilişkisini incelediği çalışmada, ilkokul ve ortaokul mezunu gebelerin lise ve üzeri eğitime sahip gebelere göre, çalışmayan gebelerin çalışanlara göre ve 3. trimesterde korku, endişe, tedirginlik, üzüntü gibi olumsuz duygular yaşayanların depresyon ve anksiyete puan ortalamaları yüksek bulunmuştur. Yapılan çalışmalar ile çalış-mamızdaki bulgular benzerlik gösterdiği ve yaş arttıkça, trimester dönemleri ilerledikçe ve eğitim durumları düştükçe gebelerin endişe, anksiyete, depresyon gibi durumları yaşaması artmaktadır.…”
Section: Discussionunclassified
“…Yapılan çalışmalar ile çalış-mamızdaki bulgular benzerlik gösterdiği ve yaş arttıkça, trimester dönemleri ilerledikçe ve eğitim durumları düştükçe gebelerin endişe, anksiyete, depresyon gibi durumları yaşaması artmaktadır. (24) yaptığı çalışmada, 3. trimester gebelerin %41,9'unun 3 ve üzeri parite, %66,1'inin multipar, %70'inin abortus yaşadığı belirtilmiştir. Yapılan çalışmalar ile çalışmamızdaki obstetrik özellikler ile ilgili bulgular benzerlik göstermektedir.…”
Section: Discussionunclassified
“…However, contrary to this study, other research has shown that women who continued to work during their pregnancies had lower levels of psychological distress, and fewer symptoms of major depression (Fall, Goulet, Vézina, 2013;Awopetu et al, 2016). A study by Dağlar, Nur (2014) found that the depression and anxiety levels of unemployed pregnant women were higher than those of women who were employed. These results indicate the need for more detailed and comprehensive studies to determine how employment status affects women's experience of prenatal distress during pregnancy.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 97%
“…The same study also determined that prenatal distress levels of pregnant women whose spouses were unemployed were higher than those of women whose spouses were employed. Another study evaluated the factors which affect the depression and anxiety levels of pregnant women; when their economic status perceptions were assessed, the depression and anxiety levels were higher for women who stated that "my income is less than my outgoings" (Dağlar, Nur, 2014). Another study on this issue reported that a low income level increased the psychological distress levels of pregnant women (Awopetu et al, 2016).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Bu sorunların en başında depresyon ve anksiyete bozuklukları gelmektedir. Yapılan çalışmalar gebe popülasyonda depresyon ve anksiyetenin normal popülasyona göre daha sık görüldüğünü göstermektedir (1,2,3,4,5,6,7,8,9). Gebelikte depresyon semptomları olan kadınların prevalansı %18'den %30'a (10,11), hatta bazı çalışmalarda %53'e varan oranlarda (1, 2, 3, 4,5,6,7,8,9,12) değişkenlik göstermektedir.…”
Section: Introductionunclassified