2020
DOI: 10.38137/vetfarmatoksbulten.822713
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Gidalarda Anti̇bi̇yoti̇k Kalintilari Ve Halk Sağliğina Etki̇leri̇

Abstract: Antibiotics, which are indispensable to ensure the health and welfare of food of animal origin, are used in the treatment of sick animals, in the prevention and control of epidemics. When antibiotics are not fully metabolized in the organism and can not be excreted, they can threaten public health by causing residues in foods of animal origin and by causing antibiotic resistance, hypersensitivity reactions, tissue damage such as gastrointestinal disorders, neurological damage and anaphylactic shock in humans. … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2022
2022
2023
2023

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(3 citation statements)
references
References 15 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri ve diğer Avrupa ülkelerinde AMD takip sistemleri daha sıkı uygulanmakta ve bu nedenle Avrupa'da daha az AMD ve kalıntı riski bulunduğu bildirilmektedir. Yapılan bir çalışmada hayvansal gıdaların antibiyotik kalıntı riski yüksek olan ülkeler Nijerya, Brezilya, Tanzanya, Vietnam, İran, Çin, Suudi Arabistan, Bangladeş, Kenya, Uganda, Slovenya, Türkiye gibi sıralama verilmiştir (20). Ancak bu araştırma sonuçları ülkeler hakkında gerçek durumun daha da vahim olabileceği fikrini doğurmaktadır.…”
Section: Hayvansal Gıdalarunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri ve diğer Avrupa ülkelerinde AMD takip sistemleri daha sıkı uygulanmakta ve bu nedenle Avrupa'da daha az AMD ve kalıntı riski bulunduğu bildirilmektedir. Yapılan bir çalışmada hayvansal gıdaların antibiyotik kalıntı riski yüksek olan ülkeler Nijerya, Brezilya, Tanzanya, Vietnam, İran, Çin, Suudi Arabistan, Bangladeş, Kenya, Uganda, Slovenya, Türkiye gibi sıralama verilmiştir (20). Ancak bu araştırma sonuçları ülkeler hakkında gerçek durumun daha da vahim olabileceği fikrini doğurmaktadır.…”
Section: Hayvansal Gıdalarunclassified
“…Hayvanlara tedavi koruma ve daha fazla verim elde etme gibi farklı amaçlarla kullanılan antimikrobiyeller veya bunların yan ürünleri vücutta kansere kadar varan hasarlara neden olabilmektedirler. Örneğin kloramfenikol kemik iliği hasarı yaparken sülfametazin, oksitetrasiklin, furazolidon ve nitrofurazon karsinojenik etki göstermektedir (20). Tarım ve hayvancılıkta kullanılan antibiyotiklerin neredeyse tamamı hayvansal gıdalarla insan bağırsağına ulaşan antibiyotiklerden ve/veya antibiyotik dirençli aktif genlerden insan sağlığı zarar görmektedir (22,23).…”
Section: Hayvansal Gıdalarunclassified
“…It has been reported that antibiotic residues can cause development of bacterial resistance, carcinogenic, teratogenic, and mutagenic effects beside the deterioration of intestinal flora, allergic reactions, suppression of the immune system, anaphylactic shock, nervous disorders. Beta-lactam antibiotics, especially penicillin and cephalosporins, can cause allergic reactions such as skin rashes, allergic dermatitis, and anaphylaxis (Nisha, 2008;Darwish et al, 2013, Tayar andYarsan, 2014;Yarsan, 2018;Yılmaz et al, 2018;Irkin and Batu, 2019;Sachi et al, 2019;Ture et al, 2019;Küçükbüğrü and Acaröz, 2020;Yavuz et al, 2020).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%