2015
DOI: 10.21121/eab.2015317975
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ham Petrol ve Benzin Fiyatlarının Sanayi Üretimine Etkisi: MS-VAR Modelleri ile Analizi

Abstract: Bu makalenin amacı, Türkiye için ham petrol fiyatları ve benzin fiyatlarındaki ani değişimlerin sanayi üretimine etkisinin incelenerek literatüre katkı yapmaktır. Analizler 2005:10-2014:02 dönemi için değişkenlerin doğrusal olmayan özelliklerini yakalamakta başarılı olan Markov Değişim Vektör Otoregresif (MS-VAR) modelleri ile yapılmıştır. LR testi ile analiz döneminde iki rejim olduğu, ham petrol ve benzin fiyatlarındaki değişimin sanayi üretimine etkisinin bu rejimlere bağlı olarak değiştiği bulunmuştur. Ayr… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2018
2018
2022
2022

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(2 citation statements)
references
References 8 publications
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…Among the studies conducted on the Turkish economy, Özdemir and Akgül (2015) investigated the industrial production index and the changes in oil prices with Markov Exchange Vector Autoregressive (MS-VAR) models using the monthly data of 2005:10-2014:02. As a result of the study, they found that oil and gasoline prices impacted industrial production.…”
Section: Literature Reviewmentioning
confidence: 99%
“…Among the studies conducted on the Turkish economy, Özdemir and Akgül (2015) investigated the industrial production index and the changes in oil prices with Markov Exchange Vector Autoregressive (MS-VAR) models using the monthly data of 2005:10-2014:02. As a result of the study, they found that oil and gasoline prices impacted industrial production.…”
Section: Literature Reviewmentioning
confidence: 99%
“…Türkiye'de ham petrol ve benzin fiyatlarının sanayi üretimi üzerindeki etkilerini araştıran bir diğer çalışma Özdemir ve Akgül (2015) tarafından yapılmıştır. Bu çalışmada ham petrol ve benzin fiyatlarının sanayi üretimine etkisi MS-VAR analizi yardımıyla 2005-2014 dönemi için incelenmiştir Özdemir ve Akgül (2015). çalışmasında dönemi iki farklı döneme ayırmış ve sanayi üretim endeksi ile petrol fiyatlarındaki değişimin bu dönemlerde farklı özellikler gösterdiği sonucuna varmışlardır.…”
unclassified