2020
DOI: 10.37754/664852.2020.513
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

İlköğretim Fen ve Okul Öncesi Eğitim Programlarındaki Kazanımların Çevre Eğitimi Açısından İncelenmesi

Abstract: ÖzetAraştırmanın amacı, Okul Öncesi Eğitim Programında ve Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programında yer alan kazanımları, çevre eğitimi açısından analiz etmektir. Araştırmada, okul Öncesi ve ilköğretim düzeyindeki fen programını çevre eğitimi açısından incelemek amacıyla doküman analizine başvurulmuştur. OÖEP"ndaki kazanımların çevre eğitimi ile ilişkili olanları tespit edilerek yüzde oranları hesaplanmıştır. Fen bilimleri programında ise programdaki çevre eğitimi ile ilgili üniteler, konular, kazanımlar ve kaza… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
1
0
4

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(5 citation statements)
references
References 3 publications
0
1
0
4
Order By: Relevance
“…Dil gelişimi ve motor gelişim alanına yönelik çevreyle ilişkili kazanım olmaması da dikkat çekici bulunmuştur. Okul öncesi eğitim programlarının çevre eğitimi açısından incelendiği başka araştırmalarda da bu araştırma ile benzer sonuçlara varılmıştır, okul öncesi programının bu açıdan yetersiz olduğu ve geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır (Gülay ve Ekici, 2010;Kaygısız, 2020;Özkan ve Tuğluk, 2013). Okul öncesi eğitim programının çevre açısından incelendiği Gülay ve Ekici (2010) tarafından yapılan bir araştırmada çevre eğitiminin gelişim alanları içerisindeki dağılımının düşük düzeyde olduğunu; dil ve psikomotor alanın gelişimiyle ilgili kazanımlarda hiç yer almadığı belirtilmiştir.…”
Section: Sonuç Ve öNeri̇lerunclassified
“…Dil gelişimi ve motor gelişim alanına yönelik çevreyle ilişkili kazanım olmaması da dikkat çekici bulunmuştur. Okul öncesi eğitim programlarının çevre eğitimi açısından incelendiği başka araştırmalarda da bu araştırma ile benzer sonuçlara varılmıştır, okul öncesi programının bu açıdan yetersiz olduğu ve geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır (Gülay ve Ekici, 2010;Kaygısız, 2020;Özkan ve Tuğluk, 2013). Okul öncesi eğitim programının çevre açısından incelendiği Gülay ve Ekici (2010) tarafından yapılan bir araştırmada çevre eğitiminin gelişim alanları içerisindeki dağılımının düşük düzeyde olduğunu; dil ve psikomotor alanın gelişimiyle ilgili kazanımlarda hiç yer almadığı belirtilmiştir.…”
Section: Sonuç Ve öNeri̇lerunclassified
“…Çevre eğitimi alanyazını tarandığında, konunun çeşitli boyutlarıyla ele alındığı saptanmıştır. Bu araştırmalarda (Adıyaman, 2021;Akınoğlu ve Sarı, 2009;Aktaş, 2019;Alım, 2006;Demirezen ve Kaya, 2022;Demirkaya, 2006;Dere ve Çinikaya, 2023;Gülersoy vd., 2020;Güngör-Cabbar vd., 2020;Koto, 2020;Gürkan, 2019;Demir ve Yalçın, 2014;Güven ve Hamalosmanoğlu, 2012;Muşlu-Kaygısız, 2020;Öz-Aydın vd., 2022;Şahin, 2021;Tanrıverdi, 2009;Turan ve Koç, 2021;Yılmaz, 2016;Yolcu, 2014), ilköğretim (ilkokul+ortaokul) programlarında çevre konularının incelendiği görülmüştür. Bunun yanı sıra bazı çalışmalarda, ortaöğretim programlarında çevre eğitiminin durumu (Demirkaya, 2006;Demir ve Yalçın, 2014;Erdoğan vd., 2012;Gülersoy vd., 2020;Uzun ve Sağlam, 2007;Ünal ve Dımışkı, 1999)…”
Section: İlgili çAlışmalarunclassified
“…When reviewing the environmental education literature, it was found that the subject was approached from various perspectives. Some of these studies (Adıyaman, 2021;Akınoğlu & Sarı, 2009;Aktaş, 2019;Alım, 2006;Demirezen & Kaya, 2022;Demirkaya, 2006;Dere & Çinikaya, 2023;Gülersoy et al 2020;Güngör-Cabbar et al 2020;Koto, 2020;Gürkan, 2019;Demir & Yalçın, 2014;Güven & Hamalosmanoğlu, 2012;Muşlu-Kaygısız, 2020;Öz-Aydın et al 2022;Şahin, 2021;Tanrıverdi, 2009;Turan & Koç, 2021;Yılmaz, 2016;Yolcu, 2014) analyzed various programs at the primary education (primary school + secondary school) level. In addition, several studies (Demirkaya, 2006;Demir & Yalçın, 2014;Erdoğan et al, 2012;Gülersoy et al, 2020;Uzun & Sağlam, 2007;Ünal & Dımışkı, 1999) investigated the state of environmental education in the secondary education curriculum.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Çocuklarla yapılan resim çalışmalarını incelediğimizde: çocukların iç dünyalarının resim yoluyla incelenmesi (Batı, 2012); çocukların okula ilişkin algıları (Aksoy ve Baran , 2010); öğretmen figürünün incelenmesi (Dağlıoğlu, 2011); çocukların hastaneye yatma etkilerinin resimlerine yansıması (Beytut, ve diğerleri , 2009); kötü, iyi kavramlarının resimler yoluyla incelenmesi (Yüksel ve diğerleri , 2015); çocukların değer algıları (Sapsağlam, 2017); okul öncesindeki çocukların oyuncak algıları (Karaman ve Akyol, 2011); empati duygusunun çocuk resimleriyle incelenmesi (Gönen ve Özer, 2011); çocukların spor algılarının resimler yoluyla incelenmesi (Yüksekusta ve Şahin, 2016) vb. birçok çalışmaya ulaşılabilir.…”
Section: Introductionunclassified