2022
DOI: 10.1556/650.2022.32614
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Interkulturális kompetenciák fejlesztése a hatékonyabb betegellátás és a nemzetközi gyógyító és kutatói együttműködések érdekében

Abstract: Bevezetés: Globalizálódó világunkban a társadalmak multikulturálissá válása következtében az interkulturális kompetenciák szerepe egyre inkább nő az egészségügyi ellátórendszerekben. Ezeknek a kompetenciáknak a fejlesztését már az orvosképzésben el kell kezdeni. Célkitűzés: Magyar orvostanhallgatók körében végzett kvalitatív vizsgálatunkban arra kerestük a választ, hogy az interkulturális kompetenciák fejlesztés… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2023
2023
2023
2023

Publication Types

Select...
3

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(3 citation statements)
references
References 21 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Therefore, it is necessary to consider Nemeth et al (2022) who mentioned that to increase the effectiveness of the learning process it is necessary to provide a multicultural student environment in the classroom, including interactive teaching methods and intercultural project work. It is of vital importance to consider Roiha & Sommier (2021) who showed that teachers were mostly based on cultural differentia list approaches, in which they considered intercultural education to be important for the future of students but felt insecure when applying it.…”
Section: Methodsmentioning
confidence: 99%
“…Therefore, it is necessary to consider Nemeth et al (2022) who mentioned that to increase the effectiveness of the learning process it is necessary to provide a multicultural student environment in the classroom, including interactive teaching methods and intercultural project work. It is of vital importance to consider Roiha & Sommier (2021) who showed that teachers were mostly based on cultural differentia list approaches, in which they considered intercultural education to be important for the future of students but felt insecure when applying it.…”
Section: Methodsmentioning
confidence: 99%
“…Az egészségügyi felsőoktatásban már számos példa van módszertani fejlesztésekre és új kurzusok bevezetésére a betegekkel kapcsolatos előítéletek csökkentése, a kommunikáció javítása terén [28,29]: stigmatizációcsökkentő, empátianövelő oktatási modul mentális betegségekkel kapcsolatban [30], kontaktusalapú, intervenciós próbálkozások [31], interkulturális kompetenciát fejlesztő kurzusok [32]. Toleranciaérzékenyítő és megküzdési készségeket fokozó választható kurzusok, mentálhigiénés és pszichológiai konzultációs lehetőségek, valamint Bálint-csoportok is elérhetők.…”
Section: Eredeti Közleményunclassified
“…Továbbá, a COVID−19-járványidőszak tapasztalatai is arra utalnak, hogy az egészségügyi dolgozók számos mentális problémával szembesülnek, amelyek hosszú távon is negatív hatással vannak egészségükre és szakmai teljesítményükre [21]. Ennek eredményeként az egészségügyi dolgozók pszichológiai [21−25] és ezzel összefüggésben kommunikációs [26,27] támogatásának szükségességére kiemelt figyelem irányult az elmúlt években.…”
unclassified