2021
DOI: 10.17572/mj2020.2.287313
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Konum Temelli̇ Çevri̇mi̇çi̇ Tanişma Uygulamalarini Kadinlarin Flört Deneyi̇mleri̇ Açisindan Düşünmek: Ti̇nder Ve Happn

Abstract: İnternetin yanı sıra GPS ( Global Positioning System ; Küresel Konumlama Sistemi ) teknolojisi, konum temelli uygulamaları mobil iletişimin önemli bir ögesi haline getirmiştir. Konum temelli uygulamalar, navigasyon ve harita bilgilerinden, filo takibi ve e-ticarete, arkadaşlık ve sosyal ağlara kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Fiziksel uzam ve dijital uzamı bir araya getiren konum temelli tanışma uygulamaları (KTTU) konum verisini birbirine yabancı kişilerin bir araya gelmesini hızlandıran, etkileşim kurul… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2022
2022
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(3 citation statements)
references
References 16 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Even if there is limited research and data in Turkey in terms of online dating by gender, considering the 2019 data, Tinder was the most used application among short sexual intercourse, partnership, or love promising applications. In fact, it has been reported that 1 million 78 thousand people use Tinder, and 80% of these people are men (Aydoğan, 2020). Supporting this data, Cöbek and Ergin (2021) reported that women who use Tinder in Turkey are more likely than men to believe that non-users have a negative understanding of Tinder.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 92%
“…Even if there is limited research and data in Turkey in terms of online dating by gender, considering the 2019 data, Tinder was the most used application among short sexual intercourse, partnership, or love promising applications. In fact, it has been reported that 1 million 78 thousand people use Tinder, and 80% of these people are men (Aydoğan, 2020). Supporting this data, Cöbek and Ergin (2021) reported that women who use Tinder in Turkey are more likely than men to believe that non-users have a negative understanding of Tinder.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 92%
“…Arz -talep açısından cinsiyetsiz ve anonim olması beklenirken SM, kadın cinselliğinin erkek tarafından kontrol altına alınarak, namuslu/namussuz ya da kolay kadın (Aydoğan, 2021) kategorilerinin tekrardan sınırlarının çizildiği bir kutupluluk inşa eder. Bu durumu (Açıkalın, 2013) ; fuhuşu, "kadın erkek ve cinsellik kavramlarının nasıl anlaşılması gerektiğine dair erkek egemenliğini tarafından dayatılan bir politik yapılanma" olarak belirterek; fuhuşun, politik sistemde yaratılan "erkeklik" kavramının ve yüceltilen statüsünün kadını ve diğer tüm cinsiyetleri ikincil konuma düşürerek gerçekleştirilen bir eylem biçimi" olduğunu ifade eder.…”
Section: Platform Tercihlerinde Arz-talep Dengesiunclassified
“…İlk çalışmaların 1990'larda yapılmaya başlandığı ama Tinder'ın popülaritesi ve flört uygulamalarının kullanımının yaygınlaşmasıyla âdeta bir patlama yaşayan çevrimiçi flört literatürü, beş temel konuyu incelemektedir : a) bireylerin flört uygulamalarını kullanma motivasyonları (Alam vd., 2018;Bryant ve 4 Sheldon, 2017;Newett vd., 2017;Pozsar vd., 2018;Ranzini ve Lutz, 2017;Sumter vd., 2017), b) kullanıcıların eş seçimleri (Başar, 2010;Felmlee ve Kreager, 2017;Hitsch vd., 2010;McGloin ve Denes, 2018;Peters ve Salzsieder, 2018;Su ve Hu, 2019), c) benlik sunumları (Davis ve Fingerman, 2016;Duguay, 2017;Gewirtz-Meydan ve Ayalon, 2018;Tanrıöver ve Sunam, 2017), d) bu platformların ilişkilere, flört kültürü ve deneyimlerine etkileri (Albury vd., 2017;Aydoğan, 2020;Deniz, 2020;Illouz, 2019;Krüger ve Spilde, 2018;Vuzharov, 2019), e) flört teknolojilerinin bireyler üzerindeki olumsuz psikolojik etkileri (Hess ve Flores, 2018;Paasonen vd., 2019;Shaw, 2016;Whitty, 2015;Zerach, 2016).…”
Section: çEvrimiçi Flörtte "Güzellik-statü Takası"unclassified