2020
DOI: 10.29130/dubited.569098
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Magnezyum ve Alaşımlarının Toz Metalurjisi İşlemleri

Abstract: Bu çalışmada, günden güne daha geniş alanlarda kullanılan magnezyum tozmetal alaşımların endüstriyel uygulamalarda kullanılabilirliği incelenmiştir. Bu malzemenin hegzagonal sıkı paket kafes yapısından dolayı plastik deformasyonunda yaşanan zorlukları aşmak için geleneksel plastik deformasyon yöntemleri yerine toz metalurjisi yöntemi ile şekillendirilebilirliği hakkında literatürde bulunan çalışmalar derlenmiştir. Özellikle magnezyum partiküllerinin üretimi sürecinde oluşan yüzey oksidi tabakasının elimine edi… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
4

Citation Types

0
4
0
5

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 11 publications
(9 citation statements)
references
References 69 publications
0
4
0
5
Order By: Relevance
“…Yoğunluk değeri üzerinde yapılan çalışmada, Al ve Cu tozlarından üretilmiş olan (AA2014), elemental alaşım numunelerin sinterleme (600°C, 610°C, 620°C) sonrasında yoğunluklarının %3 ile %5 arasında arttığı gözlemlenmiştir [16]. Başka bir çalışmada ise Al-4Cu alaşım tozlarından üretilen malzemelerin sinterleme süresinin sertlik (HB) değerlerini etkilemediği, fakat eğme dayanımlarını değiştirdiği gözlemlenmiştir [17]. Bunun yanı sıra Al-4,5Cu-0,5Mg-0,7Si kullanarak elde edilen alaşım ile yapılan çalışmada, yoğunluk değerleri dikkate alınarak en uygun üretim parametrelerinin 400 MPa sıkıştırma basıncı ve 600°C sinterleme sıcaklığı ve 40 dk sinterleme süresi olduğu tespit edilmiştir [18].…”
Section: Introductionunclassified
“…Yoğunluk değeri üzerinde yapılan çalışmada, Al ve Cu tozlarından üretilmiş olan (AA2014), elemental alaşım numunelerin sinterleme (600°C, 610°C, 620°C) sonrasında yoğunluklarının %3 ile %5 arasında arttığı gözlemlenmiştir [16]. Başka bir çalışmada ise Al-4Cu alaşım tozlarından üretilen malzemelerin sinterleme süresinin sertlik (HB) değerlerini etkilemediği, fakat eğme dayanımlarını değiştirdiği gözlemlenmiştir [17]. Bunun yanı sıra Al-4,5Cu-0,5Mg-0,7Si kullanarak elde edilen alaşım ile yapılan çalışmada, yoğunluk değerleri dikkate alınarak en uygun üretim parametrelerinin 400 MPa sıkıştırma basıncı ve 600°C sinterleme sıcaklığı ve 40 dk sinterleme süresi olduğu tespit edilmiştir [18].…”
Section: Introductionunclassified
“…Son zamanlarda borlama işlemi T/M ile parça üretim teknolojisinde kullanılarak, aşınma direnci yüksek yüzeyler elde edilebilmektedir [16][17][18]. T/M yöntemi diğer yöntemlerle alaşımlandırılması zor, ergime sıcaklıkları farklı elementlerin homojen şekilde bir araya getirilmesine veya alaşımlandırılmasına imkân sağlamaktadır [19]. NiTi alaşımının da T/M yöntemiyle üretilmesi diğer yöntemlere göre avantajlar barındırmaktadır [20][21] [16].…”
Section: Gi̇ri̇ş (Introduction)unclassified
“…One of the materials preferred today for producing lighter tools is aluminum alloys (Ibrahim et al, 2015;Arockiasamy et al, 2011;Pinto, 2009). Aluminum alloys also provide significant advantages to other engineering materials due to their high thermal conductivity and non-flammable properties, being full recyclable and wieldable (Newkirk, 2003;Gökçe et al, 2017). Aluminum is a very suitable metal for production with powder metallurgy which is an economical method on the obtaining of durable and light materials.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…The high affinity of aluminum to oxygen causes the formation of an aluminum oxide layer on the aluminum particles in sintering processes carried out in an open atmosphere. In some studies in the literature (Gökçe et al, 2017;Schaffer and Hall, 2002), It has been reported that nitrogen is the best protective atmosphere and higher concentrations can be achieved by using nitrogen. Boron is a grain refiner and hardening agent for aluminum and Borax is cheap and abundant boron source.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%