2019
DOI: 10.9779/puje.2018.223
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Mizaç ve Öz-Düzenlemenin Çocukların Oyun Davranışını Yordamadaki Rolü

Abstract: Bu araştırmada okul öncesi dönem çocuklarının mizaç özellikleri ve öz-düzenleme becerilerinin oyun davranışlarını yordama gücünün incelenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama metoduna uygun olarak tasarlanan araştırma, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Denizli il merkezinde okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 212 çocuk ve anneleri ile yürütülmüştür.

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
5
0
2

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 11 publications
(7 citation statements)
references
References 25 publications
(44 reference statements)
0
5
0
2
Order By: Relevance
“…Bu durum, kız ve erkek çocuklarının akranları ile etkileşimli oyun oynarken oyundan kopma ve oyunun bozulması davranışlarını sergilemede benzer olduklarını, oyun etkileşimi açısından ise kızların erkeklere göre daha olumlu sosyal davranışlar sergilediklerini göstermektedir. Okul öncesi dönem çocukları ile yapılan başka çalışmalarda araştırmanın bu sonucuna benzer bir şekilde, oyundan kopma ve oyunun bozulması davranışlarının çocuklarının cinsiyetlerine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı, ancak kız çocuklarının oyun etkileşimi puanlarının erkek çocuklarından anlamlı olarak yüksek olduğu belirtilmektedir (Can Yaşar vd., 2019;Özdemir ve Budak, 2019). Oyun etkileşimi davranışlarının yardımlaşma, iş birliği ve akranları rahatlatma gibi prososyal becerileri içerdiği; sosyal beceriler açısından görülen cinsiyet farklılıklarının cinsiyet rollerine yönelik toplumsal beklentilerden kaynaklandığı düşünülmektedir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Bu durum, kız ve erkek çocuklarının akranları ile etkileşimli oyun oynarken oyundan kopma ve oyunun bozulması davranışlarını sergilemede benzer olduklarını, oyun etkileşimi açısından ise kızların erkeklere göre daha olumlu sosyal davranışlar sergilediklerini göstermektedir. Okul öncesi dönem çocukları ile yapılan başka çalışmalarda araştırmanın bu sonucuna benzer bir şekilde, oyundan kopma ve oyunun bozulması davranışlarının çocuklarının cinsiyetlerine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı, ancak kız çocuklarının oyun etkileşimi puanlarının erkek çocuklarından anlamlı olarak yüksek olduğu belirtilmektedir (Can Yaşar vd., 2019;Özdemir ve Budak, 2019). Oyun etkileşimi davranışlarının yardımlaşma, iş birliği ve akranları rahatlatma gibi prososyal becerileri içerdiği; sosyal beceriler açısından görülen cinsiyet farklılıklarının cinsiyet rollerine yönelik toplumsal beklentilerden kaynaklandığı düşünülmektedir.…”
Section: Discussionunclassified
“…The sample size was decided based on the previous studies in Turkey. The study that used the same form included 212 mothers in Denizli with .90 power (Özdemir & Budak, 2019). Additionally, sample size matrix could be helpful for a researcher to decide sample size number (Das et al, 2016).…”
Section: Participantsmentioning
confidence: 99%
“…Thanks to the social contexts and norms they offer, they contribute to all developmental areas of children, especially to their self-regulation skills. It is reported that the play skills children exhibit when playing with their peers, which is considered an important social context in preschool, are associated with their S-R levels; children with higher levels of self-regulation tend to show greater play skills (Adak Özdemir & Budak, 2019;Aksoy & Yaralı, 2017;Yurdakul, Beyazıt & Bütün Ayhan, 2021). Murray et al (2015) indicate that the ability to delay gratification and regulate behaviors according to goals and rules facilitates positive social behaviors such as sharing and cooperative play.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%