2014
DOI: 10.15611/noz.2014.3.04
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

(Nie)lojalność pracowników z pokolenia Y

Abstract: Streszczenie: Pokolenie Y to kategoria socjologiczna obejmująca osoby urodzone w latach 1980-1995. Jako pracownicy mają oni zarówno zalety, jak i wady. Dość powszechne jest przekonanie, że jedną z podstawowych wad tej grupy jest niska lojalność pracownicza. Czy faktycznie tak jest? Jak często i z jakiego powodu chcą oni zmieniać pracę? W jaki sposób można ograniczyć niepożądaną fluktuację młodego personelu? Odpowiedzi poszukiwane są w niniejszym artykule. Przedstawiono w nim niektóre wyniki projektu badawczego… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2018
2018
2019
2019

Publication Types

Select...
2

Relationship

0
2

Authors

Journals

citations
Cited by 2 publications
(3 citation statements)
references
References 0 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Meanwhile, research has shown that representatives of younger generations are characterized by a relatively high tendency to frequent change of employment [Jurek 2014]. In turn, Mountford [2011] recalls results in which employees 50+ assigns loyalty to the employer and less sick leave.…”
Section: Stereotypes Regarding 50 + Employeesmentioning
confidence: 99%
“…Meanwhile, research has shown that representatives of younger generations are characterized by a relatively high tendency to frequent change of employment [Jurek 2014]. In turn, Mountford [2011] recalls results in which employees 50+ assigns loyalty to the employer and less sick leave.…”
Section: Stereotypes Regarding 50 + Employeesmentioning
confidence: 99%
“…Stąd powszechne przekonanie, że przedstawiciele pokolenia Y są nielojalni, gdyż lojalność jest często utożsamiana z przywiązaniem do organizacji, swego rodzaju wiernością jednemu pracodawcy. Jak twierdzi na przykład Jurek (2014), lojalny pracownik to taki, który docenia stabilność pracy i nie szuka alternatywnych miejsc pracy, stąd częstotliwość zmian miejsc pracy może być uznana za wskaźnik lojalności. Autor ten sugeruje, że młodzi pracownicy nie tyle wykazują się brakiem lojalności, co większą mobilnością wynikającą z wieku.…”
Section: Pokolenie Y a Pracaunclassified
“…Lojalność jest najczęściej utożsamiana z innymi konstruktami (Wnuk i Chirkowska-Smolak, 2017) znanymi na gruncie psychologii pracy i organizacji, takimi jak przywiązanie organizacyjne (Mowday, Porter i Steers, 1982;Bloemer i Odekerken-Schroder, 2006;Lipka, Winnicka-Wejs i Acedański, 2012) czy zamiar opuszczenia lub pozostania w organizacji (Solomon, 1992;Russ i McNeilly, 1994;Jurek, 2014;Otto i Mamatoglu, 2015), a według innych autorów wskaźnikiem lojalności jest zaangażowanie w pracę (Świątek--Barylska, 2013).…”
Section: Lojalność Wobec Organizacjiunclassified