2022
DOI: 10.14746/rpeis.2022.84.3.09
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Niepewność a pieniądz gotówkowy w okresie pandemii: przypadek Polski

Abstract: Wzrost podaży pieniądza gotówkowego jest jednym z najciekawszych zjawisk monetarnych ostatnich lat. Zwłaszcza okres pandemii COVID-19 cechował się skokowym wzrostem znaczenia pieniądza gotówkowego w obiegu. W artykule rozważa się, czy niepewność związana ze skutkami pandemii była źródłem zwiększonej podaży pieniądza gotówkowego. W celu pomiaru niepewności skonstruowano Wskaźnik Niepewności Pandemicznej oraz Wskaźnik Niepewności Gospodarczej za okres styczeń 2019 – grudzień 2021. Konstruując wskaźniki przyjęto,… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1

Citation Types

0
0
0

Year Published

2024
2024
2024
2024

Publication Types

Select...
2

Relationship

1
1

Authors

Journals

citations
Cited by 2 publications
(1 citation statement)
references
References 10 publications
0
0
0
Order By: Relevance
“…Kotkowski and Manikowski (2023) explored the factors likely to induce Polish customers to pay cash instead of payment cards during the pandemic. Another study demonstrated the importance of uncertainty related to a pandemic (Pietrucha & Gulewicz, 2022).…”
Section: Literature Review and Hypothesesmentioning
confidence: 99%
“…Kotkowski and Manikowski (2023) explored the factors likely to induce Polish customers to pay cash instead of payment cards during the pandemic. Another study demonstrated the importance of uncertainty related to a pandemic (Pietrucha & Gulewicz, 2022).…”
Section: Literature Review and Hypothesesmentioning
confidence: 99%