2015
DOI: 10.21031/epod.30481
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmen Adaylarının Başarılarının Değerlendirilmesinde Tercih Ettikleri Ölçme Araçlarının Belirlenmesi

Abstract: Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının değerlendirilme tercihlerinin sıralama yargılarına dayalı olarak ölçeklendirilmesi yöntemiyle belirlenmesidir. Çalışmada veri toplama aracı olarak, eğitim fakültesi öğrencilerinin başarılarının değerlendirilmesinde tercih ettikleri ölçme araçlarını belirlemeye yönelik geliştirilen araç kullanılmıştır. Bu araç ile öğretmen adaylarının sekiz tane ölçme aracına ilişkin tercihlerini belirtmeleri istenmiştir. Araştırmaya, 2010-2011 öğretim yılı güz döneminde Hacettepe Üni… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2

Citation Types

0
5
0
7

Year Published

2018
2018
2023
2023

Publication Types

Select...
3
1

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(12 citation statements)
references
References 5 publications
0
5
0
7
Order By: Relevance
“…sorusudur. (Anıl & Acar, 2008;Dokumacı Sütçü & Bulut, 2016;Ektem, Keçeci, Pilten, 2016;Gelbal & Kelecioğlu , 2007;Karamustafaoğlu, Çağlak & Meşeci, 2012;Özenç, 2013;Özenç & Çakır, 2015;Şahin, Öztürk & Teker, 2015;Yazıcı & Sözbilir, 2014;) KAYNAKÇA…”
Section: Bulgularunclassified
See 2 more Smart Citations
“…sorusudur. (Anıl & Acar, 2008;Dokumacı Sütçü & Bulut, 2016;Ektem, Keçeci, Pilten, 2016;Gelbal & Kelecioğlu , 2007;Karamustafaoğlu, Çağlak & Meşeci, 2012;Özenç, 2013;Özenç & Çakır, 2015;Şahin, Öztürk & Teker, 2015;Yazıcı & Sözbilir, 2014;) KAYNAKÇA…”
Section: Bulgularunclassified
“…sorusudur. (Anıl & Acar, 2008;Dokumacı Sütçü & Bulut, 2016;Ektem, Keçeci, Pilten, 2016;Gelbal & Kelecioğlu , 2007;Karamustafaoğlu, Çağlak & Meşeci, 2012;Özenç, 2013;Özenç & Çakır, 2015;Şahin, Öztürk & Teker, 2015;Yazıcı & Sözbilir, 2014;) sürecine dâhil etmesi, kavram yanılgılarını ortaya çıkarması, öğrenci merkezli olması, kolay ve az zaman alması, sınıf mevcudunun az olması, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini belirlemesi, öğrencilere sorumluk bilinci kazandırması, öğrencinin nesnel değerlendirme becerisini geliştirmesi, öğrencilerde öz eleştiri becerisini geliştirmesi, öğrencilerin arkadaşlarını nesnel olarak değerlendirme becerisini geliştirmesi, öğretmenin yükünü hafifletmesi, sınav sistemine uygun olması, sınıf düzeyine uygun olması şeklindeki faktörleri göz önünde bulundurduklarını belirtmişlerdir. Araştırma ilgili sonucunun literatürde yapılan araştırmalar (Anıl & Acar, 2008;Dokumacı Sütçü & Bulut, 2016;Ektem, Keçeci & Pilten, 2016;Özenç & Çakır, 2015) tarafından da desteklendiği görülmektedir.…”
Section: Bulgularunclassified
See 1 more Smart Citation
“…A review of the literature, however, reveals that the majority of studies focus more on statistical significance and relationship with regard to students' evaluation preferences and that there are only a few studies (Altun & Gelbal, 2014;Birgin & Gürbüz, 2008;Gelbal & Kelecioglu, 2007;Gijbels & Dochy, 2006;Isnac, 2018;Struyven, Dochy & Janssens, 2005;Struyven, Dochy & Janssens, 2005;Sahin, Ozturk Boztunc & Teker Tasdelen, 2015) seeking to identify what type of evaluations students like to take or which types they prefer over others. Of these studies, only in Isnac (2018) and Sahin, Ozturk Boztunc and Teker Tasdelen (2015) are scaling methods used to assess students' evaluation preferences. In their study, Sahin, Ozturk Boztunc and Teker Tasdelen (2015) found that pre-service teachers preferred true-false tests the most and performance-based tasks the least.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Ölçekleme çalışmalarının daha çok ikili karşılaştırmalar yöntemiyle yapıldığı belirlenmiştir. Sıralama yargıları kanuna dayalı araştırılan çalışmalara (Bal, 2011;Kan, 2008;Özdil ve Kınay, 2015;Şahin, Boztunç Öztürk ve Taşdelen Teker, 2015;Yalçın ve Şengül Avşar, 2014) ek olarak bu araştırmanın alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Alanyazında test yönergesinin içeriğinin test alan bireyler tarafından ne derece önemli olduğunu belirlemeye yönelik doğrudan bir araştırma bulunmamakla birlikte yönerge bilgilerinin yanıtlama davranışlarında farklılığa neden olduğunu vurgulayan araştırmalar vardır (Çoban, 2015;Koçak, 2013;Özdemir-Tokat 2006).…”
unclassified