2018
DOI: 10.23891/yyuni.2017.7
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmen Adaylarının Kültürlerarası Duyarlılık ve Etnik merkezcilik Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Abstract: Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, öğretmen adaylarının kültürlerarası duyarlılık düzeyleri arasında bölümlerine, yetiştikleri yerleşim birimlerine, yurtdışı deneyimlerine ve farklı ülkelerden ve/veya kültürlerden arkadaşa sahip olma durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı fark olduğunu ortaya koymuştur. Öğretmen adaylarının etnikmerkezcilik düzeyleri arasında ise bölümlerine, yetiştikleri yerleşim birimlerine ve yurtdışı deneyimlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmüştür.

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
2

Citation Types

1
5
0
9

Year Published

2018
2018
2023
2023

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 13 publications
(15 citation statements)
references
References 2 publications
1
5
0
9
Order By: Relevance
“…Öğretmen adaylarının kültürlerarası duyarlılık puanları arasında cinsiyet değişkeni açısından kadın öğretmen adaylarının puan ortalamaları erkeklerden az bir fark ile yüksek olsa da herhangi bir anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Alanyazınında, kadın ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin lehine çalışmalar bulunsa da (Holme, Petri ve Kirsi, 2006; Micó-Cebrián ve Cava, 2014) mevcut araştırmanın bulgusunda öğretmen adayı ve öğretmenler (Akın, 2016;Bayles, 2009;Erdoğan, 2018;Güner ve Levent, 2018;Spinthourakis, Karatzia-Stavlioti ve Roussakis, 2009;Üstün, 2011;Yılmaz ve Göçen, 2013), üniversite hazırlık sınıfında öğrenim görmekte olan öğrenciler (Çiloğlan ve Bardakçı, 2019) (Demir ve Üstün, 2017;Üstün, 2011). Güler (2012), yeni bir dil öğrenen öğrencilerin yabancı dilin yanı sıra yeni bir kültür, coğrafya ve dünya ile tanıştığını ifade etmiştir.…”
Section: Tartışma Sonuç Ve öNerilerunclassified
See 2 more Smart Citations
“…Öğretmen adaylarının kültürlerarası duyarlılık puanları arasında cinsiyet değişkeni açısından kadın öğretmen adaylarının puan ortalamaları erkeklerden az bir fark ile yüksek olsa da herhangi bir anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Alanyazınında, kadın ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin lehine çalışmalar bulunsa da (Holme, Petri ve Kirsi, 2006; Micó-Cebrián ve Cava, 2014) mevcut araştırmanın bulgusunda öğretmen adayı ve öğretmenler (Akın, 2016;Bayles, 2009;Erdoğan, 2018;Güner ve Levent, 2018;Spinthourakis, Karatzia-Stavlioti ve Roussakis, 2009;Üstün, 2011;Yılmaz ve Göçen, 2013), üniversite hazırlık sınıfında öğrenim görmekte olan öğrenciler (Çiloğlan ve Bardakçı, 2019) (Demir ve Üstün, 2017;Üstün, 2011). Güler (2012), yeni bir dil öğrenen öğrencilerin yabancı dilin yanı sıra yeni bir kültür, coğrafya ve dünya ile tanıştığını ifade etmiştir.…”
Section: Tartışma Sonuç Ve öNerilerunclassified
“…Öğretmen adaylarından yurtdışı deneyimi otuz gün ile on iki aya kadar olanların kültürlerarası duyarlılık puan ortalamalarının herhangi bir deneyimi olmayanlar ile bir yıl ve üzeri deneyimi olan öğretmen adaylarının puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu yönündeki sonuçların alanyazında öğretmen adayları (Demir ve Üstün, 2017;Üstün, 2011), öğretmenler (Westrick, Celeste ve Yuen, 2007) üzerinde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarıyla benzerlik göstermektedir. Bu durumda başka bir ülkede farklı kültürleri ve kendi kültürünü de yurtdışında deneyimleme imkanının bireyin farklı bakış açıları geliştirmesine yardımcı olabileceği böylelikle de kültüre duyarlılığının gelişmesine katkı sağlayabileceği düşünülebilir.…”
Section: Tartışma Sonuç Ve öNerilerunclassified
See 1 more Smart Citation
“…There are various researches aiming at the importance of cultural sensitivity in education (Üstün, 2011;Yılmaz & Göçen, 2013;Rengi, 2014;Rengi & Polat;, Öksüz & Baba Öztürk, 2016Demir & Üstün, 2017;Onur Sezer & Bağçeli Kahraman, 2017) Yılmaz & Göçen (2013) investigated the intercultural sensitivities of primary school teacher candidates according to demographic variables. According to the results of the study, while the intercultural sensitivity levels of teacher candidates showed a significant difference in terms of education type variable, they did not show any significant difference in terms of gender, class level and placement unit variables.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Teacher locus of controls examined in terms of variables like self-esteem (Pişkin, 1996;Onur, 2003); goal orientation, academic achievement (Buluş, 2011); burnout level (Tümkaya, 2000;Sürgen, 2014); thinking styles (Başol & Türkoğlu, 2009); organizational trust perception (Soycan Ertürk, 2012) and some demographic variables (Yılmaz & Göçen, 2013). Intercultural sensitivity levels are examined in terms of variables like ethnocentrism (Üstün, 2011;Demir & Üstün, 2017); conflict action styles (Öksüz & Baba Öztürk, 2016); attitudes towards multicultural education (Onur Sezer & Bağçeli Kahraman, 2017) and perceptions of cultural differences (Rengi, 2014;Rengi & Polat, 2014).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%