2019
DOI: 10.24106/kefdergi.3256
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmen Adaylarının Spiritüel İyi Oluş İle Yaşamda Anlam Değişkenlerinin Psikolojik Dayanıklılığı Yordaması: Bir Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) Denemesi

Abstract: Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının spiritüel iyi oluş ve yaşamda anlam düzeylerinin psikolojik dayanıklılığı yordamadaki rolünü incelemektir. Çalışmada ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon biriminde öğrenim görmekte olan 338 öğrenci (276 kadın ve 62 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Spiritüel İyi Oluş Ölçeği, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Yaşamda Anlam Ölç… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

0
1
0
7

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
9

Relationship

0
9

Authors

Journals

citations
Cited by 12 publications
(8 citation statements)
references
References 9 publications
0
1
0
7
Order By: Relevance
“…Kurnaz (2019) also found psychological resilience related to the existence of meaning in his study. Ekşi et al (2019) also concluded that the meaning of life is a predictor of psychological resilience. Şensoy (2018) concluded that both the current meaning and the meaning sought are related to anxiety.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Kurnaz (2019) also found psychological resilience related to the existence of meaning in his study. Ekşi et al (2019) also concluded that the meaning of life is a predictor of psychological resilience. Şensoy (2018) concluded that both the current meaning and the meaning sought are related to anxiety.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Psikolojik sağlamlık, bireylerin zorluklarla baş edebilmesine katkıda bulunan, öğrenilen ve geliştirilebilen bir özelliktir (Buz ve Genç, 2019:623). Bireylerin psikolojik sağlamlık konusunda doğuştan sahip olduğu bazı avantaj ve dezavantajlar olsa da (Ekşi et al, 2019(Ekşi et al, :1698, psikolojik sağlamlık doğuştan sahip olunan bir özellik değildir (Buz ve Genç, 2019:638). Bireylerin yaşadıkları onları psikolojik olarak sağlam hale getirebilirken tam tersi psikolojik olarak zayıf hale de getirebilmektedir.…”
Section: Psikolojik Sağlamlıkunclassified
“…Bununla birlikte önceki araştırmalarda psikolojik sağlamlık kavramının, kişinin kalıtsal olarak ortaya çıkan mizaç yönünü belirten bir kişilik özelliği olduğu ileri sürülmesine rağmen günümüzde bu kavramın değişken ve dinamik bir yapıya sahip olduğu ifade edilmektedir (Luthar, Cicchetti ve Becker, 2000). Bireylerin yaşamda karşılaştıkları bir takım sıkıntı ve zor durumlarla baş etmesinde önemli katkısı olan psikolojik sağlamlık konusunda kişilerin doğuştan getirdiği bazı avantaj ve dezavantajlar olsa da (Ekşi, Boyalı ve Ümmet, 2019) psikolojik sağlamlık doğuştan sahip olunan bir özellik olmayıp öğrenilebilen ve geliştirilebilir bir özelliktir (Buz ve Genç, 2019). Bu nedenle erken dönemlerde psikolojik sağlamlığı geliştirmeye ve güçlendirmeye çalışmak büyük önem arz etmektedir.…”
Section: Introductionunclassified