2021
DOI: 10.24315/tred.718336
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmen Algilarina Göre Örgütsel Si̇ni̇si̇zm Ve Örgütsel Manevi̇yatin Örgütsel Bağlilik Üzeri̇ndeki̇ Rolü

Abstract: ÖZ: Örgütler, varlıklarını devam ettirebilme sürecinde pek çok yapıcı veya yıkıcı potansiyeli olan durumla karşı karşıya kalabilmektedir. Eğitim örgütlerinden olan okullar da bu tür durumlardan etkilenebilmektedir. Bu araştırma, ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel sinisizm ve örgütsel maneviyat algılarının örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Rize ilindeki devlet okullarında görev yapan 417 öğretmen, araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araşt… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2022
2022
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(8 citation statements)
references
References 47 publications
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…This result is similar to the research conducted by Yarım (2021a). Aksakal (2020), Avcı (2019), Çakıroğlu (2017), Kocabaş and Toraman (2018), Liang et al(2017) found that organizational spirituality did not change according to marital status. The reason why married teachers are higher than singles in the sub-dimensions and total organizational spirituality score can be explained by the fact that married teachers turn to spiritual and internal satisfaction after reaching a certain level of material satisfaction, and therefore try to cure the problems of the society.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…This result is similar to the research conducted by Yarım (2021a). Aksakal (2020), Avcı (2019), Çakıroğlu (2017), Kocabaş and Toraman (2018), Liang et al(2017) found that organizational spirituality did not change according to marital status. The reason why married teachers are higher than singles in the sub-dimensions and total organizational spirituality score can be explained by the fact that married teachers turn to spiritual and internal satisfaction after reaching a certain level of material satisfaction, and therefore try to cure the problems of the society.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…When the literature is examined, studies examining the relationship between the concepts of "organizational commitment and organizational cynicism" in various institutions in Turkey have been found (Altınöz, Kapak and Sığındı, 2011;Erdirençelebi and Yazgan, 2017;Uygungil and İşcan, 2018;Yavuz and Beduk, 2016;Yıldız, 2013). Some of the studies suggest that there is a positive relationship between "organizational commitment and organizational cynicism" (Atmaca, 2014;Kahriman, 2019), while others mention a negative relationship (Aksakal and Kahveci, 2021;Kılıç, 2011). In addition, studies examining the relationship between "organizational commitment and organizational cynicism" mentioned the relationship between the two cases in different dimensions.…”
Section: Extended Abstractmentioning
confidence: 99%
“…Literatüre bakıldığında Türkiye'de çeşitli kurumlarda "örgütsel bağlılık ve örgütsel sinizm" kavramlarının ilişkisini inceleyen çalışmalara rastlanmıştır (Altınöz, Çöp ve Sığındı, 2011;Erdirençelebi ve Yazgan, 2017;Uygungil ve İşcan, 2018;Yavuz ve Bedük, 2016;Yıldız, 2013). Çalışmaların bazıları "örgütsel bağlılık ile örgütsel sinizm" arasında pozitif ilişki olduğunu öne sürmekte (Atmaca, 2014;Kahriman, 2019) bazıları ise negatif bir ilişkiden bahsetmektedirler (Aksakal ve Kahveci, 2021;Kılıç, 2011). Bununla birlikte iki olgu arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çalışmaların belirtiği değerlerin düzeylerinin de farklılaştığı görülmektedir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Bu amaç çerçevesinde literatür incelenmiştir. Literatürdeki pek çok çalışmada örgütsel maneviyatı ile örgütsel performans (Mitroff & Denton, 1999;Neck & Milliman, 1994), bağlılık (Aksakal & Kahveci, 2021), performans (Işkın, 2021), motivasyon (Memiş vd., 2015), mutluluk (Çakıroğlu-Çevik, 2016) gibi değişkenlerle ilişkisi incelenmiştir.…”
Section: Araştırmanın Amacı Ve Hipoteziunclassified
“…Literatürdeki pek çok çalışmada örgütsel maneviyatı ile örgütsel performansın pozitif ilişkisi üzerinde durulmaktadır (Mitroff & Denton, 1999;Neck & Milliman, 1994). Aksakal ve Kahveci (2021) tarafından öğretmenler üzerinde yapılan çalışma sonuçlarına göre örgütsel maneviyat ve bağlılık arasında orta seviyede, pozitif ve anlamlı ilişki elde edilmiştir (Aksakal & Kahveci, 2021). Çakıroğlu (2017) tarafından yapılan çalışmada maneviyat ve psikolojik sözleşme arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (Çakıroğlu, 2017).…”
Section: Bulgularunclassified