2019
DOI: 10.32960/uead.559025
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmenlerin Iş Doyumu Düzeyleri

Abstract: Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin hangi düzeyde olduğunu öğretmen algılarına göre belirlemekteir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2017-2018 eğitim öğretim yılında Erzurum ili Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçesinde ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 722 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada "İş Doyum Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik yöntemlerinden standart sapma, aritmetik ortalama, frekans ve yüzde kullanmıştır.… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2022
2022
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 9 publications
(7 citation statements)
references
References 5 publications
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…Ünal ve arkadaşlarının hekimler üzerinde yapmış oldukları çalışma sonuçlarına göre evli ve yaşlı olmanın iş doyumunu arttırıcı etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca Linn ve arkadaşları (1985) ile bu konuyu ele alan başka araştırmacılar da bu sonucu destekler nitelikte çalışma ortaya koymuştur (Günbayı ve Toprak, 2010;Karacaoğlu ve Arslan, 2019;Lee ve Wilbur, 1985;Linn vd., 1985;Şahin, 2013;Sevimli ve İşcan, 2005;Ünal vd., 2001). Buna ek olarak literatürde iş doyumu ve yaş arasında anlamlı farklılık olmadığı yönünde bulgular ortaya koyan çalışmaların varlığı da gözlemlenmiştir (Avşaroğlu vd., 2005;Dinham ve Scott, 1996;Efeoğlu ve Özgen, 2007).…”
Section: Discussionunclassified
See 2 more Smart Citations
“…Ünal ve arkadaşlarının hekimler üzerinde yapmış oldukları çalışma sonuçlarına göre evli ve yaşlı olmanın iş doyumunu arttırıcı etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca Linn ve arkadaşları (1985) ile bu konuyu ele alan başka araştırmacılar da bu sonucu destekler nitelikte çalışma ortaya koymuştur (Günbayı ve Toprak, 2010;Karacaoğlu ve Arslan, 2019;Lee ve Wilbur, 1985;Linn vd., 1985;Şahin, 2013;Sevimli ve İşcan, 2005;Ünal vd., 2001). Buna ek olarak literatürde iş doyumu ve yaş arasında anlamlı farklılık olmadığı yönünde bulgular ortaya koyan çalışmaların varlığı da gözlemlenmiştir (Avşaroğlu vd., 2005;Dinham ve Scott, 1996;Efeoğlu ve Özgen, 2007).…”
Section: Discussionunclassified
“…Kavramlar cinsiyet bakımından incelendiğinde, çalışmamızda erkek ve kadın katılımcılar açısından algılanan aşırı niteliklilik, iş doyumu ve örgütsel özdeşleşme düzeylerinde anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Literatür incelendiğinde cinsiyet ile iş doyumu ve örgütsel özdeşleşme açısından anlamlı farklılık bulan çalışmalara rastlamak mümkündür (Dikmen, 1995;İşcan, 2006;Şahin, 2013;Sezgin Nartgün ve Kalay, 2014;Yılmaz Saygu ve Yüceler, 2021). Fakat anlamlı farklılık gözlemlenmediği araştırma sonuçlarına da rastlanmaktadır (Avşaroğlu vd., 2005;Demirtaş ve Çaçan, 2021;Erdem ve Demirel, 2009;Serinkan ve Tülü, 2021;Turunç, 2011;Turunç ve Çelik, 2010).…”
Section: Discussionunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Bu noktadan hareketle de birçok çalışmada iş doyumu konusunda farklılıklara rastlamak mümkündür (Spear, Gould & Lee, 2000;Abd-El-Fattah, 2010;Doğan, Elçi & Gürbüz, 2019). Diğer yandan, bulgularla paralellik gösteren araştırmalar da rapor edilmektedir (Öztürk & Şahbudak, 2015;Azimi & Akan, 2019;Taşdan & Tiryaki, 2008). "Eşit işe eşit ücret" mottosunun son yıllarda ses getirmesiyle birlikte, iş ortamlarında cinsiyetsiz yaklaşımların olumlu sonuçlar ortaya çıkardığı söylenebilir.…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
“…In recent years in the national field summer, there are many investigations investigating job satisfaction. In some of these studies, teachers' job satisfaction levels were revealed (Azimi & Akan, 2019;Kabakcı & Güdek, 2020;Şahin, 2013), occupational burnout relationship with job saturation in some studies (Kanbur, 2020;Karaaslan et al, 2020), organizational silence (Demirtaş & Nacar, 2018), work stress and organizational commitment (Turhan et al, 2018), selfsufficiency belief (Kalkan, 2020), professional motivation (Taş & Selvitopu, 2020), perception of school culture (Kadıoğlu Ateş & Vatansever Bayraktar, 2018), servant leadership behavior of school principals (Tanrıöğen & Çoban, 2019), eadership styles of corporate executives (Gurbetoğlu & Genç Yücel, 2019), social capital (Durukan-Şimşek et al, 2021) the relationship between was examined. However, in the summer of the national field, a mixed model investigating the job satisfaction has not been found.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%