2014
DOI: 10.14527/kuey.2014.003
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Okul Müdürlerinin Etik Liderlik Davranışları ile Öğretmenlerin İş Doyumlarının Örgütsel Bağlılıkla İlişkisi

Abstract: Bu araştırmanın amacı ortaöğretim kurumlarında (Anadolu lisesi, fen lisesi, meslek lisesi) çalışan öğretmenlerin görüşlerine göre, okul müdürlerinin etik liderliği, öğretmenlerin iş doyumu ve öğretmenlere ait demografik değişkenlerinin örgütsel bağlılığı yordama düzeyini ortaya koymaktır. Araştırma ilişkisel tarama modeline dayanan betimsel bir çalışmadır. Araştırma evrenini, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ilinin merkez ilçelerinde (Odunpazarı ve Tepebaşı) resmi ortaöğretim kurumlarında (Anadolu li… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
6
0
10

Year Published

2014
2014
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 25 publications
(22 citation statements)
references
References 15 publications
0
6
0
10
Order By: Relevance
“…Eğitim örgütleri üzerinde 1990'lı yılların ortalarından itibaren örgütsel bağlılık (Balay, 2000a(Balay, , 2000b(Balay, , 2007Celep, 1996;Erdem, 2008;Ergener, 2008;Madenoğlu, Uysal, Sarıer ve Banoğlu, 2014;Okçu, 2011;Özgan, Yiğit ve Cinoğlu, 2011;Özgan, Külekçi ve Özkan, 2012;Özkan, 2005;Özden, 1997;Tuncer, 1995;Zaman, 2006), yöneticilerin etik davranışları (Buluç, 2009;Demirtaş, Kahveci, Yirci, Şanlı ve Kartal, 2011;Erdoğan, 2012;Güleş ve Ardahan, 1998;Karahan 2008;Kartal, Karaköse, Özdemir ve Yirci, 2011;Kayıkçı ve Uygur, 2012;Şimşek ve Altınkurt, 2009) ve iş stresi (Ataklı, 1999;Ekinci, 2006;Işık, 2007;Özdayı, 1990, 1993 konularında gerçekleştirilen araştırmalar öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin yüksek olmadığını, yöneticilerin etik ilkelere uygun davranışları arzu edilen düzeyde sergilemediğini, öğretmenlik mesleğinin diğer mesleklere oranla daha stresli bir meslek olduğunu ve öğretmenlerin çalışma ortamlarında yoğun stres yaşadıklarını ortaya koymuştur. Yaşanan iş stresi, bireylerin özel hayatlarındaki zorluklar ve sorunlarla bir araya geldiğinde hem bireysel hem örgütsel anlamda ciddi sorunlar oluşturabilmektedir (Cemaloğlu, 2007).…”
Section: Etik Liderlik Ile öRgütsel Bağlılıkunclassified
See 2 more Smart Citations
“…Eğitim örgütleri üzerinde 1990'lı yılların ortalarından itibaren örgütsel bağlılık (Balay, 2000a(Balay, , 2000b(Balay, , 2007Celep, 1996;Erdem, 2008;Ergener, 2008;Madenoğlu, Uysal, Sarıer ve Banoğlu, 2014;Okçu, 2011;Özgan, Yiğit ve Cinoğlu, 2011;Özgan, Külekçi ve Özkan, 2012;Özkan, 2005;Özden, 1997;Tuncer, 1995;Zaman, 2006), yöneticilerin etik davranışları (Buluç, 2009;Demirtaş, Kahveci, Yirci, Şanlı ve Kartal, 2011;Erdoğan, 2012;Güleş ve Ardahan, 1998;Karahan 2008;Kartal, Karaköse, Özdemir ve Yirci, 2011;Kayıkçı ve Uygur, 2012;Şimşek ve Altınkurt, 2009) ve iş stresi (Ataklı, 1999;Ekinci, 2006;Işık, 2007;Özdayı, 1990, 1993 konularında gerçekleştirilen araştırmalar öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin yüksek olmadığını, yöneticilerin etik ilkelere uygun davranışları arzu edilen düzeyde sergilemediğini, öğretmenlik mesleğinin diğer mesleklere oranla daha stresli bir meslek olduğunu ve öğretmenlerin çalışma ortamlarında yoğun stres yaşadıklarını ortaya koymuştur. Yaşanan iş stresi, bireylerin özel hayatlarındaki zorluklar ve sorunlarla bir araya geldiğinde hem bireysel hem örgütsel anlamda ciddi sorunlar oluşturabilmektedir (Cemaloğlu, 2007).…”
Section: Etik Liderlik Ile öRgütsel Bağlılıkunclassified
“…Tarihi süreçte etik değerler, birlikte yaşamanın, doğru işler yapmanın, kaliteli insan olmanın ve çevresindeki izleyenlerini etkilemenin en temel aracı olmuştur (Madenoğlu, Uysal, Sarıer ve Banoğlu, 2014). Günümüzde ise etik liderliğin ön plana çıkması ve 21. yüzyılın başlarında buna şiddetle ihtiyaç duyulması, rastgele gerçekleşen bir durum değildir.…”
Section: Etik Liderlikunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Three studies investigated the relationship between school principals' ethical leadership behaviours and job satisfaction (Çetin & Özcan, 2004;Güngör, 2016;Madenoğlu, Uysal, Sarıer, & Banoğlu, 2014). In two of these studies, Güngör (2016) and Madenoğlu, Uysal, Sarıer and Banoğlu (2014) indicated that ethical leadership could explain job satisfaction, and there were positive moderate correlations in-between. In the third study, Çetin and Özcan (2004) stated that ethical behaviours including tolerance, justice, honest, democracy and respect were positively and significantly related to teachers' job satisfaction.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
“…Ethical leadership predicts teachers' job satisfaction (β= .30, p< .01). 26 Madenoğlu, Uysal, Sarıer and Banoğlu (2014) Administrators' ethical leadership behaviours are positively and significantly related to teachers' job satisfaction ( r=.57, p< .01). Ethical leadership predicts teachers' job satisfaction (β= .43, p< .01).…”
Section: Appendix a Brief Findings Reported In The Studies Examinedmentioning
confidence: 99%