2017
DOI: 10.24130/eccd-jecs.196720171239
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Okul öncesi dönemdeki çocukların sosyal problem çözme becerisinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi

Abstract: Bu araştırmanın amacı; okul öncesi dönemdeki çocukların sosyal problem çözme becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın evreni, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında Ankara ili Çankaya ilçesinde bulunan bağımsız anaokullarına devam eden dört-altı yaş arası çocuklar ve ebeveynlerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi, basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiş olan 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında Ankara ili Çankaya ilçesinde bulunan bağımsız anaokullarına devam eden dört-a… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

1
1
0
2

Year Published

2018
2018
2024
2024

Publication Types

Select...
5
1

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(4 citation statements)
references
References 16 publications
1
1
0
2
Order By: Relevance
“…The fourth result of the study revealed that boys and girls do not differ in problem-solving skills. There are some studies showing similarities with our results in the relevant literature (Derin, 2006;Elkin & Karadağlı, 2015;Gültekin, 2006;Thornton, 1999;Terzi, 2003;Ulusoy et al, 2014;Vatansever Bayraktar et al, 2018;Yükçü & Demircioğlu, 2017). Contrary to the findings obtained from these studies, the effect of the gender variable was determined in studies that have different sample characteristics (Yenice, 2012;Yıldırım et al, 2011).…”
Section: Discussion and Resultssupporting
confidence: 84%
See 1 more Smart Citation
“…The fourth result of the study revealed that boys and girls do not differ in problem-solving skills. There are some studies showing similarities with our results in the relevant literature (Derin, 2006;Elkin & Karadağlı, 2015;Gültekin, 2006;Thornton, 1999;Terzi, 2003;Ulusoy et al, 2014;Vatansever Bayraktar et al, 2018;Yükçü & Demircioğlu, 2017). Contrary to the findings obtained from these studies, the effect of the gender variable was determined in studies that have different sample characteristics (Yenice, 2012;Yıldırım et al, 2011).…”
Section: Discussion and Resultssupporting
confidence: 84%
“…Bir başka deyişle, araştırmaya katılan kız ve erkek çocukların problem çözme beceri düzeylerinin benzer olduğu ifade edilebilir. Literatürde cinsiyetin problem çözme becerisi üzerinde etkili olmadığını belirlemiş araştırma sonuçlarına ulaşılmıştır (Derin, 2006;Elkin & Karadağlı, 2015;Gültekin, 2006;Terzi, 2003;Thornton, 1999;Ulusoy vd., 2014;Vatansever Bayraktar vd., 2018;Yükçü & Demircioğlu, 2017). Örneğin, Özyürek ve Begde (2016), 5-6 yaş grubu çocuklar ve bu çocukların anne, baba ve öğretmenleriyle yaptıkları araştırmada, problem çözme becerileri ile çocukların cinsiyeti arasında bir ilişki olmadığını bulmuşlardır.…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
“…There are studies supporting this finding. The research of Yaban and Yükselen (2007), Yılmaz and Tepeli (2013), Çam and Tümkaya (2006), Arı and Yaban (2012), Bal andTemel (2014), Bozkurt Yükçü andDemircioğlu (2017) show that social problemsolving skills increases as the age increases.…”
Section: Conclusion and Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Benzer şekilde, anaokuluna devam eden altı yaşındaki çocukların STEM uygulamalarının önemli bir boyutu olan problem çözme becerilerinin test edildiği bir çalışmada cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır (Akçay, 2019). Çocukların problem çözme becerilerindeki cinsiyet değişkenini inceleyen pek çok araştırma da aynı şekilde cinsiyet değişkeninin anlamlı bir fark yaratmadığı sonucuna varmıştır (Yılmaz ve Tepeli, 2013;Yiğitalp, 2014;Bozkurt Yükçü ve Demircioğlu, 2017). Ancak Birleşik Krallık'a ait rakamların da işaret ettiği gibi, erken yaşta kız çocukların STEM alanlarına ilgisi %3'lük bir farkla oğlan çocuklarıyla neredeyse denk iken 18 yaşına gelindiğinde bu fark %14'e yükselmektedir (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü…”
Section: Stem Alanları Eğitiminde Karşılaşılan Eşitsizliklerunclassified