2018
DOI: 10.24130/eccd-jecs.196720182258
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Okul öncesi sınıflarındaki öğrenme merkezlerinin durumunun belirlenmesi ve öğretmenlerin öğrenme merkezleri hakkındaki görüşlerinin incelenmesi

Abstract: Bu çalışmanın amacı, okul öncesi sınıflarındaki öğrenme merkezlerinin durumunu belirlemek ve öğretmenlerin öğrenme merkezleri hakkındaki görüşlerini incelemektir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması modeline göre gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunda toplam 7 farklı anaokulunda bulunan 10 okul öncesi sınıfı ve bu okul öncesi sınıflarında çalışan 10 okul öncesi öğretmeni yer almıştır. Araştırmada veriler, gözlem ve görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Araştırma sonucunda, öğrenme merkezlerini… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3

Citation Types

0
3
0
2

Year Published

2018
2018
2023
2023

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 14 publications
(5 citation statements)
references
References 1 publication
0
3
0
2
Order By: Relevance
“…Bu kapsamda çocukların gelişiminde bu denli öneme sahip olan öğrenme merkezleri ile ilgili alan yazın ve araştırmalar incelendiğinde; öğrenme merkezlerinin incelenmesi (Orcan Kaçan, Dedeoğlu, Karayol & Kimzan, 2021;Tu, 2006), çocukların kendi isteklerine göre düzenledikleri öğrenme merkezlerindeki etkinlikler (Çelebi Öncü, 2017), okul öncesi eğitim kurumlarında ortamların düzenlenmesi, tasarlanması ve donanım ( Davies, Jindal Snape, Collier, Digby, Hay & Howe 2013;Demirci & Şıvgın, 2017;Dülgeroğlu & Günindi, 2022;Li, 2006;Özkubat, 2013;Özsırkıntı, Akay & Bolat, 2014;Petrakos & Howe, 1996), öğretmenlerin öğrenme merkezlerine yönelik görüşlerinin açığa çıkarılması ve uygulamaların incelenmesi (Aktın & Aşçı, 2021;Aysu & Aral, 2016;Durmuşoğlu, 2008;Güzelyurt. Dayanan, Çakır & Ahmetoğlu, 2019;Metin, 2017;Ramazan, Arslan Çiftçi & Tezel, 2018) ve serbest zaman etkinliklerinin değerlendirilmesi (Ogelman, 2014;Özyürek & Aydoğan, 2011) gibi pek çok araştırmaya rastlanılmıştır.…”
Section: Introductionunclassified
“…Bu kapsamda çocukların gelişiminde bu denli öneme sahip olan öğrenme merkezleri ile ilgili alan yazın ve araştırmalar incelendiğinde; öğrenme merkezlerinin incelenmesi (Orcan Kaçan, Dedeoğlu, Karayol & Kimzan, 2021;Tu, 2006), çocukların kendi isteklerine göre düzenledikleri öğrenme merkezlerindeki etkinlikler (Çelebi Öncü, 2017), okul öncesi eğitim kurumlarında ortamların düzenlenmesi, tasarlanması ve donanım ( Davies, Jindal Snape, Collier, Digby, Hay & Howe 2013;Demirci & Şıvgın, 2017;Dülgeroğlu & Günindi, 2022;Li, 2006;Özkubat, 2013;Özsırkıntı, Akay & Bolat, 2014;Petrakos & Howe, 1996), öğretmenlerin öğrenme merkezlerine yönelik görüşlerinin açığa çıkarılması ve uygulamaların incelenmesi (Aktın & Aşçı, 2021;Aysu & Aral, 2016;Durmuşoğlu, 2008;Güzelyurt. Dayanan, Çakır & Ahmetoğlu, 2019;Metin, 2017;Ramazan, Arslan Çiftçi & Tezel, 2018) ve serbest zaman etkinliklerinin değerlendirilmesi (Ogelman, 2014;Özyürek & Aydoğan, 2011) gibi pek çok araştırmaya rastlanılmıştır.…”
Section: Introductionunclassified
“…Okul öncesi dönemde oyun ile ilgili ulusal düzeydeki çalışmalarda; öğretmenlerin öğrenme merkezleri hakkındaki görüş ve uygulamalarının (Aysu ve Aral, 2016;Ramazan, Arslan Çiftçi ve Tezel, 2018), öğrenme merkezlerinin uygulamaya yansıma süreçlerinin (Gülay Ögelman ve Karakuzu, 2016) ve çocukların sınıflarında yapılandırdıkları öğrenme merkezlerinin (Çelebi Öncü, 2017) incelenmesi yönünde çalışmaların yürütüldüğü görülürken, serbest oyun zamanlarının oldukça sınırlı sayıda çalışmada (Özyürek ve Aydoğan, 2011;Akgün, 2013;Gülay Ogelman, 2014) ele alındığı belirlenmiştir. Oyun zamanlarını çocuk katılım hakları bağlamında değerlendiren bir çalışmaya rastlanmamış olmakla birlikte, çocuk katılımına yönelik olarak okul öncesi dönem çocukları üzerinde yürütülen çalışmaların da ayrıca az sayıda olduğu saptanmıştır.…”
Section: Introductionunclassified
“…In addition to that, detailed information is given about the creation and organization of learning centers, the materials that can be found in these centers and the role of the teacher (MEB [MONE], 2013). However, studies on learning centers in Turkey have clearly revealed that not all the learning centers mentioned in the curriculum have been created in classrooms and that existing learning centers have not been organized to support children's learning (Aysu & Aral, 2016;Metin, 2017;Öztürk Samur & İnal Kızıltepe, 2018;Ramazan, Çiftçi & Tezel, 2018).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%