2017
DOI: 10.31306/s.59.1.2
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Profesionalni stres medicinskih sestara u domovima za starije osobe

Abstract: Ključne riječi: rad sa starijim osobama, medicinske sestre, profesionalni stres SAŽETAK: Cilj ovog kvalitativnog istraživanja bio je dobiti uvid u izvore profesionalnog stresa medicinskih sestara u domovima za starije osobe, njegove znakove te činitelje zaštite u suočavanju s istim. U istraživanju je sudjelovalo 11 medicinskih sestara zaposlenih u domovima za starije osobe u Gradu Zagrebu, a koji su u nadležnosti Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Podaci su prikupljeni metodom polustr… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

1
3
0
2

Year Published

2018
2018
2022
2022

Publication Types

Select...
4

Relationship

1
3

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(6 citation statements)
references
References 4 publications
(4 reference statements)
1
3
0
2
Order By: Relevance
“…it has been shown that a "healthy" work environment and mutual support of colleagues in the workplace lead to better efficiency at work and reduced stress levels, which in turn leads to better care (27). nurses in hospitals showed higher levels of stress than those outside hospitals (28). it has been shown that poor atmosphere in the workplace and the pressure of work result in higher dissatisfaction of the staff, which matches the results of other studies.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 87%
“…it has been shown that a "healthy" work environment and mutual support of colleagues in the workplace lead to better efficiency at work and reduced stress levels, which in turn leads to better care (27). nurses in hospitals showed higher levels of stress than those outside hospitals (28). it has been shown that poor atmosphere in the workplace and the pressure of work result in higher dissatisfaction of the staff, which matches the results of other studies.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 87%
“…To je rezultiralo promjenom dobne granice kao kriterija za starost i povećanjem udjela osoba starije životne dobi u ukupnoj populaciji. 7,8 Navedeno upućuje na povećanje broja potencijalnih osoba starije životne dobi kao korisnika sustava socijalne i zdravstvene skrbi. Takvo stanje iziskuje veću aktivnost sustava socijalne politike u brizi za stare osobe.…”
Section: Dom Za Starije Osobe Centar Zagreb 2 Studijski Centar Socijunclassified
“…Nalazi ovog istraživanja pokazali su da sudionice motivaciju sudjelovanja u superviziji prepoznaju u kontekstu rješavanja problema i umanjenja stresa (Prolazak kroz jednu takvu grupu pomogao bi mi da rasvijetlim neke svoje dileme i probleme (5); Bila bi jedan od načina kojim bih si pomogla da umanjim stres na radnom mjestu ranja u nekim situacijama sada mislim da sam si taj dio više osvijestila (8); utjecalo na poticajno izgrađivanje mene kao osobe (10); osjećaj zadovoljstva same sebe (11)), jer u radu s ljudima potrebno je kontinuirano "raditi na sebi", kao i profesionalnoj dobrobiti ispitanika (jer sam naučila da je ispravno ono kako postupam u svom radu; poticajno i još kvalitetnije pružanje usluga vezano uz moje radno mjesto (9); poboljšanje kvalitete rada (11)…). Kada se govori o profesionalnoj pomoći pomagačima, supervizija je jedan od oblika profesionalnog dijaloga i podrške koji mogu pomoći pomagačima u vršenju njihovih složenih zahtjevnih funkcija.…”
Section: Razlozi Za Uključivanje U Supervizijuunclassified
“…The trend of demographic ageing of the population in the Republic of Croatia has been accompanied by an increase in the number of elderly persons living alone (Rusac et al, 2017), so self-care for these persons is of a crucial importance.…”
Section: Self-care In the Elderlymentioning
confidence: 99%