2007
DOI: 10.4312/dela.27.11.199-214
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Prometno onesnaževanje ozračja v Ljubljani

Abstract: Cestni promet povzroča emisije izpušnih plinov in delcev, ki nastanejo kot posledica izgorevanja goriv v motorjih z notranjim izgorevanjem pogonskih goriv in nekaterih drugih procesov. Zrak ob cestah je zato obremenjen z onesnaževali kot so dušikovi oksidi, ogljikov monoksid, lahko hlapni ogljikovodiki, delci in še nekateri drugi. Spremljanje stanja kakovosti ozračja ob cestah je z vidika proučevanja vplivov prometa na kakovost zraka ključno pri ocenjevanju okoljskih vplivov prometne dejavnosti. Prispevek govo… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
2
0
5

Year Published

2009
2009
2022
2022

Publication Types

Select...
7

Relationship

2
5

Authors

Journals

citations
Cited by 7 publications
(7 citation statements)
references
References 2 publications
0
2
0
5
Order By: Relevance
“…The population of the Ljubljana conurbation is estimated to be around 500,000, with 71% of the travel to work being conducted with a car (Pelko et al, 2010). Previous research (Ogrin, 2007) has identified a NO x air pollution hotspot in the city center, a street-canyon section of Slovenska Street. The Ljubljana municipality has closed a 400 m section of Slovenska Street on 22 September 2013 for all traffic except public buses and taxis as an abatement measure (Fig.…”
Section: Context For the Studymentioning
confidence: 99%
“…The population of the Ljubljana conurbation is estimated to be around 500,000, with 71% of the travel to work being conducted with a car (Pelko et al, 2010). Previous research (Ogrin, 2007) has identified a NO x air pollution hotspot in the city center, a street-canyon section of Slovenska Street. The Ljubljana municipality has closed a 400 m section of Slovenska Street on 22 September 2013 for all traffic except public buses and taxis as an abatement measure (Fig.…”
Section: Context For the Studymentioning
confidence: 99%
“…Dlje kot smo od virov dušikovih oksidov, večji je delež dušikovega dioksida med dušikovimi oksidi in na koncu povsem prevlada. Nad mesti se ob visokih koncentracijah dušikovih oksidov oblikuje značilna, rdečkasto obarvana atmosfera, ki je izraziteje vidna ob nizkem Soncu pozimi (Ogrin, 2007).…”
Section: Meritve Dušikovega Dioksidaunclassified
“…V Mestni občini Ljubljana je pri emisijah dušikovih oksidov po sektorjih na prvem mestu promet s 60 %, na drugem mestu pa so pretvorniki energije s 27 % (Cerkvenik, Persovšek, Podboj, 2010). Meritve dušikovega dioksida v gosti merilni mreži v preteklosti so že nakazale problem kakovosti zraka ponekod v Ljubljani (Ogrin, M., 2007;2008;Ogrin, D. in sod., 2006;Čemas, 2013) in potrdile upravičenost gostejših meritev. Prav tako so raziskave v različnih slovenskih okoljih pokazale, da prebivalci med glavnimi okoljskimi problemi, ki jim znižujejo kakovost bivanja, še vedno najpogosteje izpostavljajo hrup in onesnažen zrak, za oboje pa v največji meri krivijo prav promet (Vintar Mally, 2009).…”
Section: Uvodunclassified