2021
DOI: 10.33399/biibfad.883553
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Seçilmiş Ülkelerde Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı ve Ekonomik Büyüme İlişkisi

Abstract: İthal ikameci politikaların terkedilip, yerine ihracata dayalı büyüme politikaların benimsenmesiyle beraber dünya hızla küreselleşmeye başlamış ve dış ticaret yoğunluğu artmıştır. Artan dış ticaret beraberinde rekabeti getirmiş ve dolayısıyla ihracata konu olan malların katma değeri de önem kazanmaya başlamıştır. Yaşanan bu gelişmeler karşısında ekonomik büyümede katma değeri yüksek olan yüksek teknolojili ürünler ihraç etmenin önemi ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada 1995-2018 dönemi için AB'ye üye olan 11 geçiş … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2023
2023
2024
2024

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(3 citation statements)
references
References 19 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…In recent years, the effect of high-tech product exports on economic growth has been the subject of examination in terms of developed and developing countries. When the studies conducted for different country groups with the panel data analysis method are evaluated, Falk (2009); Kılavuz & Topçu Altay (2012); Yıldız (2017); Erkişi & Boğa (2019); Doru and Dabakoğlu (2021); Ersin et al (2022); found the positive relationship between high technology product exports and economic growth. The results of this study support the positive relationship.…”
Section: Literature Reviewmentioning
confidence: 99%
See 2 more Smart Citations
“…In recent years, the effect of high-tech product exports on economic growth has been the subject of examination in terms of developed and developing countries. When the studies conducted for different country groups with the panel data analysis method are evaluated, Falk (2009); Kılavuz & Topçu Altay (2012); Yıldız (2017); Erkişi & Boğa (2019); Doru and Dabakoğlu (2021); Ersin et al (2022); found the positive relationship between high technology product exports and economic growth. The results of this study support the positive relationship.…”
Section: Literature Reviewmentioning
confidence: 99%
“…Araştırmanın sonucuna göre; Ar-Ge yatırımlarından ekonomik büyümeye doğru nedensellik tespit edilirken, ekonomik büyüme ile yüksek teknolojili ürün ihracatı ve Ar-Ge yatırımları ile yüksek teknolojili ürün ihracatı arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Doru & Dabakoğlu (2021); 1995-2018 döneminde Avrupa Birliğine üye olan 11 geçiş ekonomisinde yüksek teknolojili ürün ihracatı, ekonomik büyüme ve brüt sermaye oluşumu arasındaki ilişkiyi panel veri uygulamasıyla analiz etmiştir. Değişkenler arası eşbütünleşme saptanmış, AMG tahmincisi ile yüksek teknolojili ürün ihracatı ve brüt sermaye oluşumunun ekonomik büyümeyi pozitif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.…”
Section: Literatürunclassified
See 1 more Smart Citation