2018
DOI: 10.32708/uutfd.429417
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Social Support and Caregiver Burden in Rheumatic Diseases

Abstract: ÖZET Çalışma, romatolojik hastalıklarda sosyal destek ve bakım veren yükü düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Çalışmaya 271 hasta ve yakını dahil edildi. Çalışmanın verileri, araştırmacılar tarafından hazırlanan "Hasta Tanıtım Formu", "Hasta Yakını Tanıtım Formu" ile "Sağlığı Değerlendirme Anketi (HAQ)", "Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği" ve "Bakım Veren Yükü Ölçeği" ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman korelasyon analizle… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 11 publications
(4 citation statements)
references
References 20 publications
(37 reference statements)
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…Contradict to these studies about caregivers, it was observed that the perceived social support level by the caregivers was high, which supports the results of the current study. 16,[22][23][24] Those differences might occur because of the cultural gap since the studies were carried out in different cities. In this study, a positive moderate significant correlation was discovered between burden score and brief symptom inventory subscales and global indices.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Contradict to these studies about caregivers, it was observed that the perceived social support level by the caregivers was high, which supports the results of the current study. 16,[22][23][24] Those differences might occur because of the cultural gap since the studies were carried out in different cities. In this study, a positive moderate significant correlation was discovered between burden score and brief symptom inventory subscales and global indices.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Yani, katılımcıların büyüdükleri yer algıladıkları sosyal desteği anlamlı olarak etkilememektedir. Konu ile ilgili araştırmalar incelendiğinde algılanan sosyal desteğin en uzun süre yaşanılan yere göre anlamlı olarak farklılık gösterdiği (Ateş, 2021;Özvurmaz, 2018;Yılmaz, Yılmaz ve Karaca, 2008) ve göstermediği (Pehlivan, Özgür, Yıldız ve Dalkılıç, 2018;Koçak, Kaya ve Aslan, 2017;Yılmazel, 2013) araştırmalara ulaşmak mümkündür. Özvurmaz (2018) tarafından 361 birey ile yürütülen araştırma sonucunda algılanan sosyal desteğin yaşanılan yere göre anlamlı olarak farklılık gösterdiği ve kırsalda yaşayanların kentlerde yaşayanlara göre anlamlı derecede daha yüksek puanlar aldıkları tespit edilmiştir.…”
Section: üçüNcü Araştırma Sorusuna Yönelik Sonuç Ve Tartışmaunclassified
“…Hastaların fonksiyonel kapasite durumlarının ve eklemlerini kontrol etme öz yeterliklerinin bakım veren yükünü etkileyen iki ana faktör olduğu ifade edilmektedir (27). Literatür incelendiğinde çalışma sonuçlarımıza benzer şekilde RA'lı hastalara bakım verenlerin sosyal destekleri arttıkça bakım verme nedeniyle ortaya çıkan fiziksel, duygusal ve finansal sorunların azaldığı, hastalığın aktif olduğu dönemlerde hastalık semptomlarının şiddetlenmesiyle ve eklem hasarı arttıkça ortaya çıkan öz bakım eksikliğinin bakım yükünü arttırdığı tespit edilmiştir (27)(28)(29)(30). Çalışmamızda bakım yükünün az olmasının sebebi, öz bakım açısından bağımsızlığı yüksek olan hastaların çoğunlukta olması şeklinde düşünüldü.…”
Section: Araştırmanın Etik Yönüunclassified