2019
DOI: 10.31123/akil.530398
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sosyal Medya Kullanımının Bir Belirleyicisi Olarak Narsisizm: Konya’da Yaşayan Kullanıcılar Üzerine Bir İnceleme

Abstract: İletişim alanında yaşanan teknolojik gelişimin bir sonucu olarak hayatımıza giren sosyal medya; insanlara eğlendirme, vakit geçirme, sevdikleriyle iletişim kurma ve bilgiye ulaşma imkânı vermektedir. Sosyal medya kullanımı, bireylerin isteklerini, arzularını ve sorunlarını ifade etmelerine; başarılarını potansiyel olarak geniş bir izleyici kitlesine göstermelerine ve diğer sosyal medya kullanıcılarından beğenme ve olumlu yorumlar almalarına ve son tahlilde yüksek oranda tanınma elde etmelerine olanak sağladığı… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
2
0
1

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(3 citation statements)
references
References 39 publications
0
2
0
1
Order By: Relevance
“…Narsisizm teşhir boyutunun, sosyal medyada kendini tanıtma ve imrenme faktörleri aracılığı ile gösterişçi kullanımı en yüksek seviyede etkilediği düşünüldüğünde (73,74) öğrencilerin Instagram, Snapchat ve Tinder gibi kendilerini görsel olarak ifşa edebildikleri platformları kullanmalarının sosyal medya kullanımını artırması kaçınılmazdır. Nitekim narsisizm düzeyi yüksek olan bireyler sosyal medyada daha çok durum güncellemesi yapmakta ve kendi fotoğraflarını daha sık yayınlamaktadırlar (75). Ayrıca öğrencilerin not, ödev, makale ve okul ile ilgili duyurular hakkında bilgi paylaşımında bulunmak için en yaygın mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp'ı kullanmaları, Whatsapp ile benzer olarak Instagram gibi uygulamaların birden fazla kişiyle aynı anda iletişim imkanı sağlaması, sesli ve videolu görüşmeye olanak sağlaması, konum paylaşımında bulunulabilmesi gibi özellikler bu uygulamaların kullanım sıklığını artırmada temel faktörler oluyor olabilir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Narsisizm teşhir boyutunun, sosyal medyada kendini tanıtma ve imrenme faktörleri aracılığı ile gösterişçi kullanımı en yüksek seviyede etkilediği düşünüldüğünde (73,74) öğrencilerin Instagram, Snapchat ve Tinder gibi kendilerini görsel olarak ifşa edebildikleri platformları kullanmalarının sosyal medya kullanımını artırması kaçınılmazdır. Nitekim narsisizm düzeyi yüksek olan bireyler sosyal medyada daha çok durum güncellemesi yapmakta ve kendi fotoğraflarını daha sık yayınlamaktadırlar (75). Ayrıca öğrencilerin not, ödev, makale ve okul ile ilgili duyurular hakkında bilgi paylaşımında bulunmak için en yaygın mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp'ı kullanmaları, Whatsapp ile benzer olarak Instagram gibi uygulamaların birden fazla kişiyle aynı anda iletişim imkanı sağlaması, sesli ve videolu görüşmeye olanak sağlaması, konum paylaşımında bulunulabilmesi gibi özellikler bu uygulamaların kullanım sıklığını artırmada temel faktörler oluyor olabilir.…”
Section: Discussionunclassified
“…According to the level of self-esteem, social media addiction acts in a negative direction. In this context, as the participants' self-esteem levels decrease, their social media addictions also increase (Balcı et al, 2019). However, it is observed that sometimes social media use may not impact self-esteem for most users, and a small minority may experience either positive or negative effects.…”
Section: Theoretical Framework Concepts and Variablesmentioning
confidence: 99%
“…Self-esteem is linked to social media addiction, with lower self-esteem associated with higher addiction. While it's known that social media directly affects self-esteem, it's also important to consider certain personal and cultural influences (Balcı et al, 2019;Cingel et al, 2022). Low self-esteem is associated with problematic internet use, especially in the context of social media addiction (Groth et al, 2017;Mei et al, 2016;Niemz et al, 2005).…”
Section: Direct Predictors Mediating Effects For Instagram Attitudes ...mentioning
confidence: 99%