2017
DOI: 10.33182/gd.v4i2.596
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sosyal medyada Suriye’li sığınmacılara yönelik algı: bir sözlük değerlendirmesi

Abstract: Bu araştırmada sığınmacılara yönelik paylaşımların yapıldığı sosyal medyada yer alan sözlüklerden birinde sığınmacılara yönelik algıya bakılmıştır. Yöntem olarak nitel desende olan bu çalışmada, bir sosyal medya sitesinde yer alan paylaşımlar içerik analizi yoluyla derinlemesine incelenip yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda sosyal medya kullanıcılarının sığınmacıları büyük bir güvensizlik ortamı ve huzursuzluk yaratan bireyler olarak gördükleri saptanmış, sığınmacılarla yaşanan deneyimlerin ve medyadaki hab… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

0
2
0
3

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
8
1

Relationship

1
8

Authors

Journals

citations
Cited by 15 publications
(5 citation statements)
references
References 0 publications
0
2
0
3
Order By: Relevance
“…Suriyeli bireylerin medyada siyasi bir nesne şeklinde yansıtıldığı araştırmalar da olumsuz içerikli ifadelerin yer aldığı çalışmalar arasındadır (Çağlar ve Özkır, 2014;Özdemir ve Öner Özkan, 2016;Uçak, 2017;Artar, 2019). Suriyeli sığınmacılardan dışlayıcı ve olumsuz içerikli ifadelerle söz edilen çalışmalar da mevcuttur (Kardeş, Banko ve Akman, 2017;Gölcü ve Dağlı, 2017;Boztepe, 2017;. Tablo 12'deki bulgular, Suriyeli sığınmacılara dönük yürütülen açık kapı politikasını savunmayan sosyal çalışmacıların, iktidarın sığınmacılara yeterince yardımda bulunduğunu, halkın Suriyelilerin ihtiyaçları konusunda yeteri kadar misafirperver olduğunu ancak daha çok hassas davranılmamasını savundukları şeklinde yorumlanmıştır.…”
Section: Veri Toplama Yöntem Ve Araçlarıunclassified
“…Suriyeli bireylerin medyada siyasi bir nesne şeklinde yansıtıldığı araştırmalar da olumsuz içerikli ifadelerin yer aldığı çalışmalar arasındadır (Çağlar ve Özkır, 2014;Özdemir ve Öner Özkan, 2016;Uçak, 2017;Artar, 2019). Suriyeli sığınmacılardan dışlayıcı ve olumsuz içerikli ifadelerle söz edilen çalışmalar da mevcuttur (Kardeş, Banko ve Akman, 2017;Gölcü ve Dağlı, 2017;Boztepe, 2017;. Tablo 12'deki bulgular, Suriyeli sığınmacılara dönük yürütülen açık kapı politikasını savunmayan sosyal çalışmacıların, iktidarın sığınmacılara yeterince yardımda bulunduğunu, halkın Suriyelilerin ihtiyaçları konusunda yeteri kadar misafirperver olduğunu ancak daha çok hassas davranılmamasını savundukları şeklinde yorumlanmıştır.…”
Section: Veri Toplama Yöntem Ve Araçlarıunclassified
“…The rise of anti-Syrian discourses and even hate speech have been apparent in the social media in Turkiye as well and there are studies analyzing these discourses (Özerim & Tolay, 2021;Küçük & Koçak, 2020;Yaşa & Öksüz, 2020;Bozdağ, 2019;İşçi & Uludağ, 2019;Toprak, 2018;Kardeş, Banko, & Akman, 2017;Özdemir & Öner-Özkan, 2016;Yıldırım & Yurtdaş, 2016). A study (Bozdağ, 2019) analyzing discursive positions about Syrian refugees on Twitter showed how a discussion on Syrians' citizenship gave way to pro-and anti-Syrian discourses simultaneously.…”
Section: Social Media and Anti-immigrant Attitudesmentioning
confidence: 99%
“…(https://multeciler.org.tr/turkiyedeki-suriyeli-sayisi-ekim-2019/). The A number of factors such as economic competition between local people and foreigners on scarce resources such as work, education and land (Blumer, 1958;Sherif, Harvey, White, Hood, &Sherif, 1961), the belief in the erosion of cultural values of the host country ( Odıaka, 2017), group nepotism (Tajfel & Turner 1979),the perception that foreigners get more than they deserve (Harris 2002), the senses of loss of status and control by the dominant group (King, 2007), the idea that foreigners spread disease (Sanchez-Mazas and Licata, 2015), the belief that their nation is superior (Radkiewicz, 2003), holding foreigners responsible for economic and political problems (Aden, 2017), the view that the ethnic balance has deteriorated (Loescher and Miller, 2004), the prevalence of discriminatory discourses on immigrants in the media and especially on social media, and the belief that they pose a threat (Kardeş, Banko and Akman, 2017) may trigger xenophobic attitudes.…”
Section: Structuredabstractmentioning
confidence: 99%
“…Zenofobinin çok boyutlu bir kavram olması zenofobiye neden olan faktörleri de karmaşıklaştırmaktadır (Yakushko, 2009). Yerli halk ile yabancılar arasında iş, eğitim ve toprak gibi kıt kaynaklara ulaşmak için yaşanan ekonomik rekabet (Blumer, 1958;Sherif, Harvey, White, Hood, ve Sherif, 1961), kültürel değerlerin farklılığı, yerel halkın yabancılar nedeniyle kendi kültürel değerlerinin aşındığını düşünmesi (Odıaka, 2017), grup kayırmacılığı (Tajfel ve Turner 1979), yabancıların hak ettiklerinden fazlasını aldığı algısı (Harris 2002) hakim grubun kendi statüsünü ve kontrolünü kaybettiği duygusu (King, 2007), yabancıların hastalık yaydığı düşüncesi (Sanchez-Mazas ve Licata, 2015), kendi milletinin üstün olduğu inancı (Radkiewicz, 2003), yabancıların ekonomik ve politik problemlerden sorumlu tutulması (Aden, 2017), etnik dengenin bozulduğu görüşü (Loescher ve Miller, 2004), medyada ve özellikle sosyal medyada göçmenlere yönelik ayrımcı söylemlerin yaygınlığı ve yabancıların iç güvenlik için tehdit oluşturdukları inancı (Kardeş, Banko ve Akman, 2017) gibi pek çok faktör zenofobiye neden olabilmektedir.…”
Section: Wwwturkishstudiesnet/socialunclassified