2020
DOI: 10.29106/fesa.756071
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Türkiye’de Tüketici Güven Endeksi ile Döviz Kuru Arasındaki İlişki: Fourier Fonksiyonları Yaklaşımı

Abstract: Bu çalışmada Türkiye'de tüketici güven endeksi ile döviz kuru arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla çalışmada 2004: 01 ile 2020: 05 dönemine ait aylık veriler kullanılmıştır. Fourier ADF birim kök testine göre hem tüketici güven endeksi hem de döviz kuru serileri düzey değerlerinde durağan değildir. İki değişken arasındaki ilişki Fourier ADL eşbütünleşme testi ile araştırılmış ve tüketici güven endeksi ile döviz kuru arasında uzun dönemli ilişki bulunmuştur. Uzun dönem katsayılarının tahmini için FMOLS, C… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
5
1

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 12 publications
(4 citation statements)
references
References 15 publications
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…Granger testinin sonuçlarından politika faizi ile döviz kuru (dolar ve euro) arasında iki yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Kaya (2020), tüketici güven endeksi ile döviz kuru arasındaki ilişkiyi 2004:01-2020:05 dönemleri arasında aylık verileri kullanarak FADF birim kök testi, FADL eşbütünleşme testi ve Hacker Hatemi (2006) nedensellik testi ile incelemiştir. Nedensellik testinden ve döviz kurundan tüketici güven endeksine tek yönlü nedensellik bulunmuştur.…”
Section: Li̇teratür öZeti̇unclassified
“…Granger testinin sonuçlarından politika faizi ile döviz kuru (dolar ve euro) arasında iki yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Kaya (2020), tüketici güven endeksi ile döviz kuru arasındaki ilişkiyi 2004:01-2020:05 dönemleri arasında aylık verileri kullanarak FADF birim kök testi, FADL eşbütünleşme testi ve Hacker Hatemi (2006) nedensellik testi ile incelemiştir. Nedensellik testinden ve döviz kurundan tüketici güven endeksine tek yönlü nedensellik bulunmuştur.…”
Section: Li̇teratür öZeti̇unclassified
“…Sonrasında ulaşılan denge katsayısı 100 ile toplanarak soru başına farklı yayılma endeksi elde edilmekte ve devamında her sorunun yayılım endeksinin ortalaması alınarak güven endeksi değerine ulaşılmaktadır. Bu noktada 0-200 bandında farklılaşan bu endekste, 100'ün üzerindeki değerlerin tüketici güvenindeki iyimserliğe; 100'ün altındaki değerlerin ise kötümserliğe karşılık geldiği vurgulanabilir (Kaya, 2020). Buradan hareketle tüketici güven endeksinin, bir ülke ekonomisinde iç talep ve iktisadi büyümeye ilişkin önemli göstergelerin arasında yer aldığı söylenebilir.…”
Section: Tüketici Güven Endeksi: Kavramsal çErçeve Ve Türkiye'deki Görünümüunclassified
“…The study analyzing the relationship between the exchange rate and the consumer confidence index found that there is a long-term and short-run relationship between the consumer confidence index and the exchange rate (İbicioğlu et al, 2013). Kaya (2020) examines the relationship between exchange rates and the consumer confidence index in Turkey. In this study, a one-way long-term negative relationship between the consumer confidence index and the exchange rate from the exchange rate to the consumer confidence index was found.…”
Section: Literaturementioning
confidence: 99%