2018
DOI: 10.25287/ohuiibf.382686
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Ekonomik Büyüme İlişkisi Üzerine Ampirik Bulgular

Abstract: Geleneksel enerji kaynaklarının arz güvenliği endişeleri ve çevresel etkileri nedeniyle yenilenebilir enerji her geçen gün biraz daha önem kazanmaktadır. Öyle ki, fosil kaynaklara sahip ülkeler dahi gelecek yıllarda mevcut ekonomik statülerini sürdürebilmek amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaktadırlar. Şüphesiz bu yatırımlar ülkelerin ekonomik büyüme performansları üzerinde etkili olmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de yenilenebilir enerji üretimi (YEN) ile ekonomik büyüme (GSYH) arasındaki … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 13 publications
(4 citation statements)
references
References 25 publications
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…iii) Some studies in the literature show a bidirectional relationship between REC and GDP (Apergis & Payne, 2010, 2012Chang et al, 2015); some studies (Bayar & Gavriletea, 2019;Can & Korkmaz, 2019;Durun & Durun, 2018;Erdoğan et al, 2018;Eygü, 2022) found a unidirectional relationship from GDP to REC; and some studies (Alper, 2018;Rahman & Velayutham, 2020) found a unidirectional relationship from GDP to REC. One study (Bulut & Muratoglu, 2018) found no relationship between REC and GDP.…”
Section: Literature Review and Conceptual Backgroundmentioning
confidence: 97%
“…iii) Some studies in the literature show a bidirectional relationship between REC and GDP (Apergis & Payne, 2010, 2012Chang et al, 2015); some studies (Bayar & Gavriletea, 2019;Can & Korkmaz, 2019;Durun & Durun, 2018;Erdoğan et al, 2018;Eygü, 2022) found a unidirectional relationship from GDP to REC; and some studies (Alper, 2018;Rahman & Velayutham, 2020) found a unidirectional relationship from GDP to REC. One study (Bulut & Muratoglu, 2018) found no relationship between REC and GDP.…”
Section: Literature Review and Conceptual Backgroundmentioning
confidence: 97%
“…Bu açıdan çalışmadan elde edilen sonuçlar Türkiye için Uzun vd. (2013) ve Erdoğan vd. (2018) tarafından yapışan çalışmaların sonuçlarıyla örtüşmektedir.…”
Section: Sonuç Ve öNerı̇lerunclassified
“…Bu makalenin temel amacı Türkiye'de 1990-2017 dönemine ilişkin fosil ve yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimlerinin ekonomik büyüme ve karbondioksit salınımıyla olan ilişkilerini incelemektir. Konuya yönelik olarak yapılan çalışmalar incelendiğinde daha çok elektrik üretimi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkilerin analiz edildiği görülmektedir (Özkan, Özkan & Kuyuk, 2012;Uzun et al, 2013;Altıntaş & Kum, 2013;Erdoğan et al, 2018). Ancak elektrik üretiminde kullanılan kaynakların çevresel kirlilik seviyesiyle doğrudan ilişkisi olduğundan çalışmalarda çevresel kirlilik bağlantılarına yer verilmesi gerekmektedir.…”
Section: Introductionunclassified
“…çalışmalarında 1980-2015 dönemi için Türkiye'de kişi başına düşen yenilenebilir enerji tüketimi ile kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hâsıla arasındaki ilişkiyi sınır testi (ARDL) ve Toda-Yamamoto nedensellik testi yardımıyla analiz etmişlerdir. Yapılan analizde değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisinin yanı sıra yenilenebilir enerji tüketiminden ekonomik büyümeye doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır Erdoğan, Dücan, Şentürk ve Şentürk (2018),. çalışmalarında Türkiye'de yenilenebilir enerji üretimi ile ekonomik büyüme ilişkisini 1998-2015 dönemi verilerini kullanarak Johansen eşbütünleşme testi ve vektör hata düzeltme modeli (VECM) nedenselliği ile analiz etmişlerdir.…”
unclassified