2003
DOI: 10.1097/00004872-200306000-00021
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Why is hypertension so frequently uncontrolled in secondary prevention?

Abstract: The negative influence of associated risk factors and the under-use of combination therapy contribute to poor BP control. In addition the high frequency of borderline isolated systolic hypertension suggests that the prerequisite to improve hypertension control should be to convince practitioners of the beneficial effect of tight systolic BP control (below 140 mmHg) in secondary prevention.

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

2
34
0
7

Year Published

2007
2007
2018
2018

Publication Types

Select...
7
1

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 56 publications
(43 citation statements)
references
References 24 publications
2
34
0
7
Order By: Relevance
“…Mimo rosnącej liczby danych potwierdzających, że nadciśnienie tętnicze stanowi główny czynnik ryzyka sercowo--naczyniowego, a interwencje mające na celu obniżenie BP znacząco redukują to ryzyko, wyniki badań prowadzonych poza Europą oraz w kilku krajach europejskich [16,683] zgodnie wykazują, że 1) wielu pacjentów z nadciśnieniem nie wie, że choruje, a jeśli nawet są świadomi swojej choroby, nie leczą się [693,694], 2) rzadko udaje się osiągać docelowe wartości BP, niezależnie od tego, czy terapię prowadzą specjaliści czy lekarze rodzinni [695,696], 3) niepowodzenie w uzyskaniu docelowych wartości BP wiąże się z utrzymującym się podwyższonym ryzykiem sercowo-naczyniowym [697,698] oraz 4) odsetek pacjentów świadomych choroby nadciśnieniowej i kontroli BP rośnie powoli i nie dotyczy wszystkich chorych, a głównie prewencji wtórnej [699,700]. Ponieważ w przeważającej części badań klinicznych leczenie hipotensyjne pozwalało na osiągnięcie docelowych wartości BP u większości pacjentów [701], uzyskane dane nie odzwierciedlają olbrzymiej luki między tymi badaniami a leczeniem hipotensyjnym w praktyce klinicznej.…”
Section: Poprawa Kontroli Ciśnienia Tętniczego U Pacjentów Z Nadciśniunclassified
“…Mimo rosnącej liczby danych potwierdzających, że nadciśnienie tętnicze stanowi główny czynnik ryzyka sercowo--naczyniowego, a interwencje mające na celu obniżenie BP znacząco redukują to ryzyko, wyniki badań prowadzonych poza Europą oraz w kilku krajach europejskich [16,683] zgodnie wykazują, że 1) wielu pacjentów z nadciśnieniem nie wie, że choruje, a jeśli nawet są świadomi swojej choroby, nie leczą się [693,694], 2) rzadko udaje się osiągać docelowe wartości BP, niezależnie od tego, czy terapię prowadzą specjaliści czy lekarze rodzinni [695,696], 3) niepowodzenie w uzyskaniu docelowych wartości BP wiąże się z utrzymującym się podwyższonym ryzykiem sercowo-naczyniowym [697,698] oraz 4) odsetek pacjentów świadomych choroby nadciśnieniowej i kontroli BP rośnie powoli i nie dotyczy wszystkich chorych, a głównie prewencji wtórnej [699,700]. Ponieważ w przeważającej części badań klinicznych leczenie hipotensyjne pozwalało na osiągnięcie docelowych wartości BP u większości pacjentów [701], uzyskane dane nie odzwierciedlają olbrzymiej luki między tymi badaniami a leczeniem hipotensyjnym w praktyce klinicznej.…”
Section: Poprawa Kontroli Ciśnienia Tętniczego U Pacjentów Z Nadciśniunclassified
“…One of the study documented 18% to 27% patients with difficult to control hypertension has been treated with less than three antihypertensive medications. 2 Even though the treatment modalities like life style modification, DASH diet and antihypertensive medications are used but still the prevalence of resistant hypertension is about 5% to 15%. 3,4 To address these patients, their morbidity and mortality, renal sympathetic denervation is new treatment modality for the resistant hypertension.…”
Section: Introduction Introduction Introduction Introductionmentioning
confidence: 99%
“…1 Crosssectional surveys conducted in the Europe show that about 30% of patients admitted for unstable angina or myocardial infarction are discharged from the hospital with uncontrolled hypertension 2 and that about 50% of such patients have high BP 6 months after hospitalization. 3 Determining the factors underlying these disappointing results is an important issue.…”
mentioning
confidence: 99%
“…We have previously found that a large proportion of uncontrolled hypertensive patients at high cardiovascular risk were on monotherapy. 1 The aim of this study was to characterize factors related to absence of change to a different antihypertensive class or add a new antihypertensive class in treated, uncontrolled hypertensives seen by cardiologists in the outpatient setting.…”
mentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation