2018
DOI: 10.21565/ozelegitimdergisi.315887
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Zayıf Okuyucuların Okuduğunu Anlama Becerilerinin Geliştirilmesinde Ana Fikir Belirleme Becerisinin Öğretimi

Abstract: Bu çalışmada, okuduğunu anlama becerilerinin gelişimi için ana fikir belirleme becerisi ile ilgili verilen doğrudan öğretimin okuduğunu anlamada güçlük çeken üç dördüncü sınıf öğrencisi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada, yoklama evreli denekler arası çoklu yoklama deseni kullanılmış ve elde edilen veriler grafiksel analiz yoluyla analiz edilmiştir. Katılımcıların öğretim oturumlarında ve toplu yoklamalarda okuduğunu anlama performansı öyküleyici metinlerden oluşan kısa cevaplı sorular aracılığıyla… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

1
1
0
11

Year Published

2019
2019
2024
2024

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 15 publications
(13 citation statements)
references
References 49 publications
1
1
0
11
Order By: Relevance
“…Students cannot express the main idea by supporting it from the text and cannot give adequate answers to the questions. Many studies conducted in the literature (Çetinkaya et al, 2013;Doğan, 2015;İlter, 2018;Kırnık, 2017;Kuşdemir and Katrancı, 2016;Özdemir and Kıroğlu, 2019;Pilten, 2007;Vaughn et al, 2011) are like the results of this research. It is revealed that students have difficulty in determining the main idea.…”
Section: Conclusion and Discussionsupporting
confidence: 81%
“…Students cannot express the main idea by supporting it from the text and cannot give adequate answers to the questions. Many studies conducted in the literature (Çetinkaya et al, 2013;Doğan, 2015;İlter, 2018;Kırnık, 2017;Kuşdemir and Katrancı, 2016;Özdemir and Kıroğlu, 2019;Pilten, 2007;Vaughn et al, 2011) are like the results of this research. It is revealed that students have difficulty in determining the main idea.…”
Section: Conclusion and Discussionsupporting
confidence: 81%
“…Araştırmada katılımcıların not alma yeteneklerini geliştirmek için doğrudan öğretim yöntemi kullanılmıştır. Strateji temelli olan doğrudan öğretim yöntemi öğrencilerin okuduğunu anlama stratejilerini ve bağımsız öğrenme becerilerini geliştirmek için etkili bir yaklaşımdır (Hagaman ve Reid, 2008;İlter, 2018a, 2018bSouvignier ve Mokhlesgerami, 2006;Sung, Chang ve Huang, 2008;Tsai ve Talley, 2014). Okuma becerileri üzerine strateji öğretiminin amacı ise öğrencileri okuma sürecine teşvik ederek onlara okurken nasıl düşünmeleri ve okuduklarından da anlam çıkarmaları gerektiğini öğretmektir (Gersten, Fuchs, Williams ve Baker, 2001).…”
Section: Araştırmanın Amacı Ve öNemiunclassified
“…hikâyeler Şahinli, 2008), hikâye haritaları (Akça, 2002;Kaya, 2006), ana fikir bulma stratejileri (İlter, 2018;Pilten, 2007), yapılandırıcı okuma çalışmaları (Coşkun, 2010;Sidekli, 2010), TİÖD stratejisi (Ekiz, Erdoğan ve Uzuner, 2012;Uzuner, 2014), okuma öncesi, okuma sırası ve okuma sonrası stratejiler (Aktaş, 2015;Özdemir, 2017), ELVES yöntemi (Çaycı ve Demir, 2006), metinler arası okuma (Ünal, 2007), İSOTEG stratejisi (Ayçin, 2009), bitişik eğik ve bitişik dik yazı kullanımı (Tosunoğlu, 2010), bilgi verici metin yapıları öğretimi (Baştuğ ve Keskin, 2011), ekrandan okuma (İleri, 2011), birleştirilmiş işbirlikli okuma ve kompozisyon tekniği (Bozpolat, 2012), İSOAT tekniği (Kanmaz, 2012), etkin dinleme eğitimi (Bulut, 2013), SQ4R tekniği (Gürbüz, 2014), süreçsel modelle bilgilendirici metin öğretimi (Sulak, 2014), kavram odaklı okuma öğretimi (Çeliktürk Sezgin ve Akyol, 2018) ve bağlantı kurma stratejisi (Tekin, 2018) olarak sıralanabilir.…”
Section: Bulgularunclassified
“…Deneysel modelde yürütülen çalışmalardan 6'sı hariç olmak üzere diğerlerinde "ön test-son test kontrol gruplu desen" kullanılmıştır. Bu modelden farklı bir desenle yürütülen 6 çalışmadan 3'ü "tek denekli-denekler arası çoklu yoklama deseni"ne göre (İlter, 2018;Kodan, 2015;Yılmaz, 2006); 1'i "son test kontrol gruplu desen"e göre (Akça, 2002); 1'i "tek gruplu ön test-son test deseni"ne göre (Ünal, 2007); 1'i ise "statik grup karşılaştırma deseni"ne göre (Baştuğ ve Keskin, 2011) yürütülmüştür.…”
Section: çAlışmaların Desenine Ilişkin Bulgularunclassified