2016
DOI: 10.14689/ejer.2016.63.6
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

A Study of Oral and Local History on Sportswomen with 5th Grade Students

Abstract: Suggested Citation: Dilek, G. (2016). A study of oral and local history on sportswomen with 5 th grade students.Eurasian Journal of Educational Research, 63, 89-114, http://dx.doi.org/ 10.14689/ejer.2016.63.6 Abstract Problem Statement: Contrary to traditional historiography, which mainly focuses on men's experiences and ignores the women, historiography today includes all people, genders and social groups. Accordingly, school history also needs to regard female actors of the past in order to present a mor… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
4
1

Citation Types

0
4
0
4

Year Published

2018
2018
2020
2020

Publication Types

Select...
5

Relationship

1
4

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(8 citation statements)
references
References 8 publications
0
4
0
4
Order By: Relevance
“…Burada, öğrencilerin düğün kültüründe kadının rolünü ve bu rolün değişimini analiz etmeleri ve yerel tarih olarak düğün kültürünü ve kadının toplumdaki rolünü sentezlemeleri ve sorgulamaları amaçlanmıştır. Bu konuyla ilgili benzer bir araştırma yürüten Dilek (2016), sporcu kadınlarla ilgili çalışmasında, öğrencilerin yerel tarih yöntemiyle edindikleri bilgiler sayesinde kadın tarihine ve tarih öğretimine bakış açılarının olumlu yönde geliştiğini tespit etmiştir. Drama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen Kıbrıs'ta hüküm sürmüş liderler isimli etkinlikte ise, öğrencilerin Kıbrıs'ta yer almış farklı yönetimleri analiz etmeleri ve bununla birlikte farklı kültürlerin Kıbrıs'taki varlıklarını sorgulayarak çok kültürlülük fikri çerçevesinde sentezlemeleri amaçlanmıştır.…”
Section: Sonuç Tartışma Ve öNerilerunclassified
“…Burada, öğrencilerin düğün kültüründe kadının rolünü ve bu rolün değişimini analiz etmeleri ve yerel tarih olarak düğün kültürünü ve kadının toplumdaki rolünü sentezlemeleri ve sorgulamaları amaçlanmıştır. Bu konuyla ilgili benzer bir araştırma yürüten Dilek (2016), sporcu kadınlarla ilgili çalışmasında, öğrencilerin yerel tarih yöntemiyle edindikleri bilgiler sayesinde kadın tarihine ve tarih öğretimine bakış açılarının olumlu yönde geliştiğini tespit etmiştir. Drama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen Kıbrıs'ta hüküm sürmüş liderler isimli etkinlikte ise, öğrencilerin Kıbrıs'ta yer almış farklı yönetimleri analiz etmeleri ve bununla birlikte farklı kültürlerin Kıbrıs'taki varlıklarını sorgulayarak çok kültürlülük fikri çerçevesinde sentezlemeleri amaçlanmıştır.…”
Section: Sonuç Tartışma Ve öNerilerunclassified
“…Nitekim Kaplan (2005), Sarı (2007), Kaya (2013), Kabapınar ve İncegül de (2016) sosyal bilgiler eğitiminde sözlü tarih çalışmalarının öğrencilerin tarihsel düşünme becerilerini geliştirmede etkin rol oynadığını ortaya koymuşlardır. Öğrencilerine sözlü tarih araştırmalarıyla kadın tarihi çalıştıran Dilek (2016), bu araştırma sayesinde öğrencilerin konuya olan ilgi ve farkındalıklarının arttığını ileri sürmüştür. Arslan da (2013: 1) aynı zamanda bu tür sözlü tarih çalışmalarının "öğrencilerin tarih derslerine olan sevgisini, ilgisini arttıracağı, toplumsal hoşgörü ve barışa" katkı sağlayacağını ileri sürmüştür.…”
Section: Introductionunclassified
“…Arslan da (2013: 1) aynı zamanda bu tür sözlü tarih çalışmalarının "öğrencilerin tarih derslerine olan sevgisini, ilgisini arttıracağı, toplumsal hoşgörü ve barışa" katkı sağlayacağını ileri sürmüştür. Genel olarak sözlü tarih yönteminin ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenciler üzerine olumlu etkisini ortaya koyan çok sayıda araştırmaya da rastlamak mümkündür (Arslan, 2013;Cooper, 2016;Dilek, 2016;Dutt-Doner, Allen & Campanaro, 2016;Hansen, 2014;İncegül, 2010;Kaya 2013;Kabapınar ve Koç, 2013;Kabapınar ve İncegül, 2016;Sarı, 2007). Bununla birlikte sözlü tarih kaynakların sınıflarda etkin kullanılmasına yönelik kütüphane ve üniversite işbirliği ile yürütülen projelere de rastlamak mevcuttur (Boyd, Fernheimer & Dixon, 2015).…”
Section: Introductionunclassified
“…Oral history studies contribute to the development of historical thinking skills (Dilek & Alabaş, 2014) and historical awareness in children, enabling them to access new information that is not available in conventional sources, think critically, encounter new perspectives, and acquire research skills (Demircioğlu, 2007). In general, a number of surveys have shown that learning oral history methods positively impacts middle, high school, and university students (Sarı, 2007;Kaya 2013;Arslan, 2013;Kabapınar & İncegül, 2016;Dilek, 2016). Teachers play an important role in using oral history as an effective method at school level.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%