2019
DOI: 10.31679/adamakademi.525012
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Aidiyet ile Mental İyi Oluş Arasındaki İlişkide Çocukluk Dönemi Mutluluk ve Huzur Anılarının Aracı Rolü

Abstract: Temel psikolojik ihtiyaçların yeterince ve doyurucu karşılandığı mutlu ve huzurlu yaşanan bir çocukluk döneminin sağlıklı bir yetişkinlik yaşamı için ön koşul niteliği taşıdığı kabul edilmektedir. Bu ihtiyaçlar arasında aidiyetin ayrı bir yeri ve önemi olduğu düşünülmektedir. Mental iyi oluş ise birçok bakımdan psikolojik sağlığın ölçütlerini içinde barındıran bir kavramdır. Yapılan araştırmanın amacı aidiyet ile mental iyi oluş arasındaki ilişkide çocukluk dönemi mutluluk ve huzur anılarının aracı rolünü sına… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3

Citation Types

0
2
0
1

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
3

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(3 citation statements)
references
References 41 publications
0
2
0
1
Order By: Relevance
“…Yurt içi çalışmalar incelendiğinde çocukluk çağı mutluluk ve huzur anıları ile ilgili uyarlama (Akın, Uysal ve Çitemel, 2013), çocuk narsisizmi (Özözen-Danacı, 2017), ebeveynlik rollerine ilişkin kendilik algısı (Yılmaz ve Ülker, 2018), aidiyet ile mental iyi oluş (Yılmaz ve Büyükcebeci, 2019), kendini toparlama gücü (Yaman-Akpınar, 2019), (Yaman Akpınar ve Özteke Kozan, 2019), özel yaşam alanları umut düzeyleri (Şakar, 2019), bilişsel şemalar ve psikolojik semptomlar (Yılmaz, 2019) arasındaki ilişkilerin incelendiği çalışmalarda görülmektedir. Öğretmenlik mesleği tutumları ile ilgili ise geçerlik ve güvenirlik analizi (Üstüner, 2006), çeşitli değişkenler (Akkaya, 2009;Aksoy, 2010;Çakmak, Taşkıran ve Arıkan, 2021;Gökçe ve Onur-Sezer, 2012;Kızıltaş, Halmatov ve Sarıçam, 2012;Özder, Konedralı ve Zeki, 2010;Süzük ve Akıncı, 2019;Terzi ve Tezci, 2007;Üstüner, Demirtaş ve Cömert, 2010;Yaşar-Ekici, 2014), mesleği tercih nedenleri (Nalçacı ve Sökmen, 2016) arasındaki ilişkilerin incelendiği çalışmalarda görülmektedir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Yurt içi çalışmalar incelendiğinde çocukluk çağı mutluluk ve huzur anıları ile ilgili uyarlama (Akın, Uysal ve Çitemel, 2013), çocuk narsisizmi (Özözen-Danacı, 2017), ebeveynlik rollerine ilişkin kendilik algısı (Yılmaz ve Ülker, 2018), aidiyet ile mental iyi oluş (Yılmaz ve Büyükcebeci, 2019), kendini toparlama gücü (Yaman-Akpınar, 2019), (Yaman Akpınar ve Özteke Kozan, 2019), özel yaşam alanları umut düzeyleri (Şakar, 2019), bilişsel şemalar ve psikolojik semptomlar (Yılmaz, 2019) arasındaki ilişkilerin incelendiği çalışmalarda görülmektedir. Öğretmenlik mesleği tutumları ile ilgili ise geçerlik ve güvenirlik analizi (Üstüner, 2006), çeşitli değişkenler (Akkaya, 2009;Aksoy, 2010;Çakmak, Taşkıran ve Arıkan, 2021;Gökçe ve Onur-Sezer, 2012;Kızıltaş, Halmatov ve Sarıçam, 2012;Özder, Konedralı ve Zeki, 2010;Süzük ve Akıncı, 2019;Terzi ve Tezci, 2007;Üstüner, Demirtaş ve Cömert, 2010;Yaşar-Ekici, 2014), mesleği tercih nedenleri (Nalçacı ve Sökmen, 2016) arasındaki ilişkilerin incelendiği çalışmalarda görülmektedir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Mental wellbeing is a concept that includes different criteria of psychological health. 5,6 It indicates a positive state in which an individual can realize their abilities, cope with the normal stress of life, work productively and efficiently, and contribute to the community. Mental wellbeing thus forms the basis for the wellbeing and effective functioning of individuals and societies.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…19 In the study of Ozen and Rittersberger-Tilic 20 urban lower-income individuals expressed their health and wellbeing as "bad," "moderate," or "good," and generally associated physical health with mental health. 23 Although some studies have been conducted in Turkey on mental wellbeing 6,24 and perception of health, 4,25 no study was found that determined the correlation between these two concepts. Determining the relationship between these two concepts is especially important for the protection and improvement of individuals' physical and mental health during the COVID-19 process.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%