2013
DOI: 10.5350/btdmjb201309305
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ameliyat sonrası erken dönemde hastanede yatan hastaların uyku düzenini etkileyen etmenler

Abstract: ÖZET Ameliyat sonrasi erken dönemde hastanede yatan hastaiann uyku düzenini etkiieyen etmenierAmaç: Bu çalijmada, ameliyat sonrasi hastalann erken dönemdeki uyku kalitelerini incelemek ve uyku kalitesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmiçtir. Gereç ve Yöntem: Veriler kiçisel ve demografik bilgileri içeren bir form ve uyku düzenini etkileyen etmenler formu (UDEEF) ile toplandi. UDEEF 24 soru içeren likert tipi bir öicektir. Uyku sorunlari 5 seçenekii bir dizide derecelendirilerek hastalara sorulmujtu… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
2

Citation Types

1
5
0
6

Year Published

2017
2017
2023
2023

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 15 publications
(12 citation statements)
references
References 8 publications
1
5
0
6
Order By: Relevance
“…Sleeping provides physical and psychological relaxation for the body and facilitates recovery; however, hospitalization and the hospital environment can disturb sleep routines. A previous study documented that patients hospitalized after surgery had problems maintaining sleep routines due to pain, poorly ventilated rooms, medical devices attached to the body, overcrowded rooms, and noise in the environment (Özkaya, Yüce, Gönenç, Gül, & Alış, 2013). The present research found that more than half of the patients experienced sleeping problems on the first day after surgery (Table 1).…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 51%
See 1 more Smart Citation
“…Sleeping provides physical and psychological relaxation for the body and facilitates recovery; however, hospitalization and the hospital environment can disturb sleep routines. A previous study documented that patients hospitalized after surgery had problems maintaining sleep routines due to pain, poorly ventilated rooms, medical devices attached to the body, overcrowded rooms, and noise in the environment (Özkaya, Yüce, Gönenç, Gül, & Alış, 2013). The present research found that more than half of the patients experienced sleeping problems on the first day after surgery (Table 1).…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 51%
“…The present research found that more than half of the patients experienced sleeping problems on the first day after surgery (Table 1). Previous follow-up research carried out with patients who underwent surgical interventions reached similar results: The sleep problems patients experienced significantly decreased on average at the end of the first week (Çilingir & Bayraktar, 2009;Özkaya et al, 2013).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 56%
“…Kişisel Bilgi Formu literatüre dayalı olarak araştırmacı tarafından hazırlanmış olup hastaların yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durumu, gelir durumu, kimlerle birlikte yaşadığı, diz problemi dışında sağlık sorununun olup olmadığı, ortopedi servisinde kaç gün yattığı, kaç kişilik odada kaldığı olmak üzere dokuz sorudan oluşmaktadır. [27][28][29][30][31] Diz Ameliyatı Sonrası Dönemde Uykuyu Etkileyen Faktörler Anket Formu Literatüre dayalı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu olup hastaların uyku sorunu varlığı ve uykuyu etkileyen faktörleri belirlemeye yönelik toplam dokuz soru ve bu sorulara yönelik alt grup sorular yer almaktadır. [27][28][29][30][31] Bireylere uykuyu etkileyen faktörler, çevresel faktörler, gürültüye neden olan faktörler ve uygulanan hemşirelik girişimlerinin hastanın uykusu üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik sorulardan oluşmaktadır.…”
Section: Kişisel Bilgi Formuunclassified
“…[27][28][29][30][31] Diz Ameliyatı Sonrası Dönemde Uykuyu Etkileyen Faktörler Anket Formu Literatüre dayalı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu olup hastaların uyku sorunu varlığı ve uykuyu etkileyen faktörleri belirlemeye yönelik toplam dokuz soru ve bu sorulara yönelik alt grup sorular yer almaktadır. [27][28][29][30][31] Bireylere uykuyu etkileyen faktörler, çevresel faktörler, gürültüye neden olan faktörler ve uygulanan hemşirelik girişimlerinin hastanın uykusu üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik sorulardan oluşmaktadır. Kişisel Bilgi Formu ve Diz Ameliyatı Sonrası Dönemde Uykuyu Etkileyen Faktörler Anket Formu araştırmacı tarafından hazırlandıktan sonra formun araştırmaya uygunluğunun değerlendirilmesi amacıyla alanında uzman dört kişiden uzman görüşü alınmıştır.…”
Section: Kişisel Bilgi Formuunclassified
See 1 more Smart Citation